De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap.
Het kabinet wil excessief lenen bij de eigen bv tegengaan. Door (excessief) te lenen bij de eigen bv kan belastingheffing in box 2 worden uitgesteld of zelfs afgesteld. Dit vindt het kabinet niet wenselijk.
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit ten minste 5% van het aandelenkapitaal van een bv. Deze aandeelhouder is belastingplichtig. Waar salaris wordt belast in box 1 en sparen en beleggen in box 3, wordt een persoon met een aanmerkelijk belang belast in box 2.
Op dit moment kun je als aanmerkelijkbelanghouder geld lenen uit je eigen vennootschap zonder daar direct belasting over te betalen. Hierdoor is het interessant om geen dividend of loon uit te keren, maar in plaats daarvan geld te lenen van je bv. Door te lenen bij de eigen bv, kan belastingheffing in box 2 worden uitgesteld en zelfs afgesteld.
Vanaf 1 januari 2023 moeten aanmerkelijkbelanghouders die meer dan 700.000 euro lenen van hun eigen bv inkomstenbelasting in box 2 betalen. Momenteel is het voor aanmerkelijkbelanghouders vaak mogelijk om geld te lenen uit hun bv zonder dat op dat moment belasting wordt betaald. Hierdoor is er een fiscale prikkel om geen dividend of loon te laten uitkeren en in plaats daarvan het geld uit te lenen.
Het is gebleken dat deze leningen steeds vaker voorkomen. Zo stond er in 2007 een bedrag van 19,7 miljard euro aan schuld aan de eigen vennootschap open en is dit in 2018 gestegen naar 62,4 miljard euro.
De mogelijkheid om privé via leningen over box 2-vermogen te beschikken zonder daarover direct belasting te betalen wordt met dit wetsvoorstel beperkt. Daarnaast zorgt de huidige vormgeving van het boxenstelsel voor ongelijkheid tussen verschillende soorten ondernemers. Het is namelijk afhankelijk van de rechtsvorm die een ondernemer gekozen heeft of het wel of niet mogelijk is om te lenen van de eigen onderneming. Deze ongelijkheid wordt beperkt door dit wetsvoorstel.