Een auto van de zaak – voor veel mensen klinkt het als een mooie extra van de werkgever. Geen gedoe meer met garagekosten, verzekeringen of wegenbelasting. Een zakelijke auto lijkt dus alleen maar voordelen te bieden, maar het privégebruik kan je inkomen én toeslagen beïnvloeden. Lees je weer met ons mee?
Wat valt weg, wat komt ervoor terug?
Krijg je een leaseauto van de zaak, dan vervallen de kosten voor je eigen auto. Maar daarvoor in de plaats komt een bijtelling. Dat is een bedrag dat je bij je brutoloon moet optellen als je de auto ook privé gebruikt. Dit betekent ook dat je bruto-inkomen officieel hoger wordt, omdat de bijtelling als inkomen wordt gezien. Dit kan ervoor zorgen dat je in een hoger belastingtarief komt, waardoor je meer belasting moet betalen.
Wat is deze bijtelling precies?
De bijtelling is meestal 22% van de cataloguswaarde van de auto. Die komt boven op je inkomen en daar betaal je dus belasting over. Een voorbeeld:
En de toeslagen dan?
Die hogere inkomsten kunnen ertoe leiden dat je minder recht hebt op toeslagen, zoals:
In sommige gevallen vervallen toeslagen zelfs volledig. Dat betekent dat de auto van de zaak – hoe handig ook – je honderden euro’s per jaar extra kan kosten.
Wat kun je doen?
Voorkomen is beter dan bijbetalen. Dus:
Conclusie
Een zakelijke auto kan prettig zijn – je hoeft er immers weinig zelf voor te regelen. Maar vergeet niet de financiële gevolgen die het heeft voor je persoonlijke situatie. Kijk dus verder dan alleen de leaseprijs of de luxe van de auto. Want financieel gezien betaal je soms meer dan je denkt!
Heb je vragen na het lezen van deze blog? Neem gerust contact met ons op!
Terug naar overzicht