• Zzp’ers in de zorg: deze veranderingen gaan per 1 juli in 
  • Zzp’ers in de zorg: deze veranderingen gaan per 1 juli in 
  • Zzp’ers in de zorg: deze veranderingen gaan per 1 juli in 
TvdW
06-06-2024

Update 12-06-2024: Hoewel het ‘Fiscaal Kader ZZP Zorg’ zou moeten leiden tot meer duidelijkheid over hoe zzp’ers in de zorg betaald moeten worden, is er toch onvoldoende draagvlak bij de Belastingdienst en de betrokken ministeries. De kwaliteit en continuïteit van zorg zou met het nieuwe pakket onder druk komen te staan, omdat de Belastingdienst de ‘zorgcontext’ onvoldoende mee zou nemen. Om voor de ingang van het handhavingsmoratorium (afkomstig uit de Wet Dba) op 1 januari 2025 toch voldoende duidelijkheid te verkrijgen over mogelijke veranderingen voor zzp’ers in de zorg, gaan verschillende BOZ+-partijen (waaronder de GGZ, NFU, Zorgthuisnl en VGN) nu zelf ondersteunend materiaal verspreiden onder hun leden. Zo gaan ze schijnzelfstandigheid en fiscale risico’s voor zzp’ers in de zorg toch tegen. //

 

Zzp’ers in de zorg opgelet: vanaf 1 juli 2024 gaan er een aantal veranderingen in de regelgeving in. Totaal zijn er drie belangrijke directe wijzigingen en één nieuw wetsvoorstel. Die bespreken we met je in deze blog.  

 

Fiscaal Kader ‘ZZP Zorg’ leidt tot veranderingen 

Het plan ‘Fiscaal Kader ZZP Zorg’ lag al langer op de plank, maar gaat op 1 juli 2024 dus definitief in. Dit kader zou voor duidelijkere richtlijnen moeten zorgen binnen de zorgsector, zowel voor zzp’ers zelf als voor opdrachtgevers. De belangrijkste regels bespreken we hieronder met je. 

 

1: Maximale duur opdracht 

Naar aanleiding van het plan mag je als zzp’er in de zorg voortaan maar een maximale periode aan eenzelfde opdracht werken. Per week geldt een limiet van 28 uur per week. Jaarlijks mag je niet meer dan zeven maanden aan eenzelfde opdracht werken. Besteed je meer tijd aan dezelfde opdracht, is het eigenlijk nodig dat je in loondienst zou gaan bij deze opdrachtgever.  

 

2: Tarief gelijk aan cao-tarief 

Vanaf 1 juli kun je als zzp’er in de zorg ook niet meer je eigen uurtarief vragen. Om de uurtarieven te regulieren, moet je als zzp’er je tarief aan de cao-lonen van andere zorgmedewerkers in loondienst koppelen. Op die manier wordt de kloof tussen zorgmedewerkers in loondienst en zzp’ers – die vaak een stuk meer per uur verdienen dan reguliere medewerkers – gedicht. 

 

3: Inkomen bij één opdrachtgever 

Niet alleen het aantal uur dat je aan eenzelfde opdracht besteedt gaat op de schop, maar ook het inkomen dat je bij eenzelfde opdrachtgever ontvangt. Dat mag namelijk nog maximaal 70% van je totale inkomen zijn zodra de veranderingen voor zzp’ers in de zorg op 1 juli ingaan. Ook op deze manier wil de overheid voorkomen dat je te veel voor eenzelfde opdrachtgever werkt. Ook in dat geval had je namelijk eigenlijk gewoon in loondienst moeten treden. 

 

Wetsvoorstel beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden 

Naast de aanpassingen die voortkomen uit het Fiscaal Kader zzp zorg ligt er ook nog een nieuw wetsvoorstel op tafel. Dat luistert naar de naam ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’.  Met dit voorstel kunnen schijnzelfstandige zzp’ers in de zorg beter aangemerkt worden. Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer je als zzp’er werkt, maar je werkzaamheden (vrijwel) volledig hetzelfde zijn als iemand in loondienst. Daar schreven we eerder deze blog over.

 

Met de regels uit het Fiscaal Kader kan de overheid schijnzelfstandigheid al beter voorkomen. Maar: met het wetsvoorstel moet dit nog een stapje verder gaan. Hiervoor hebben zij een nieuwe voorwaarde toegevoegd. Als je werkzaamheden uitvoert die structureel al binnen de organisatie uitgevoerd worden, of dezelfde werkzaamheden doet als iemand die in loondienst is, kun je sneller aangemerkt worden als schijnzelfstandige.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×