• Ellen van Batenburg – Leathers Dordrecht
  • Ellen van Batenburg – Leathers Dordrecht
  • Ellen van Batenburg – Leathers Dordrecht
Klant aan het Woord

Speciaal voor het 20-jarig bestaan van TvdW laten we deze editie een klant van het eerste uur aan het woord: Ellen van Batenburg. Zij is eigenaresse van Leathers Dordrecht. In deze editie van Klant aan het Woord praten we met Ellen over haar bedrijf, hoe TvdW haar hierbij heeft kunnen ondersteunen en halen we leuke herinneringen aan de samenwerking in de afgelopen 20 jaar!

 

Ellen van Batenburg van Leathers Dordrecht

Ellen van Batenburg van Leathers Dordrecht

Ellen, allereest: wat leuk dat je mee wilt werken aan deze Klant aan het Woord. Kun je wat meer over jezelf en je bedrijf kunnen vertellen?

Mijn naam is Ellen van Batenburg, 47 jaar en eigenaar van Leathers. Leathers is een leeratelier, waar we workshops in leer of zilver geven. Dit kan voor evenementen, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestjes, maar ook alleen of samen met een vriend(in) kun je bij Leathers terecht. Tijdens een workshop maken onze deelnemers bijvoorbeeld een leren tas. Alles met leer, dus!

 

Wat is Leathers voor bedrijf?

Naast mijzelf bestaat Leathers ook uit Willemien Cats. Zij kwam in de beginperiode bij mij in loondienst, maar de samenwerking beviel zo fijn dat ze langzaamaan zij aan zij met mij is komen werken. We hebben in totaal twee ateliers: Leathers Dordrecht (waar ik de dagelijkse leiding op me neem) en Leathers Zierikzee (waar Willemien zich mee bezig houdt). Onze ateliers zitten beide aan huis. We kunnen dus lopen naar het werk én het is goed te combineren met het moederschap. Samen zijn we een soort maatschap: ideeën, de website en onze inkoop doen we allemaal samen. En dus ook onder dezelfde naam.

 

Wat maakt jullie maatschap en workshops binnen Leathers uniek?

Ik ben een leermeester in de letterlijke zin van het woord. Ik geef workshops in leer en leer mensen het ambacht. Daarnaast ben ik goudsmid, dus hebben we ook een leuk assortiment aan zilverworkshops. Helaas zoals vele ambachten is het een beroep dat niet heel veel meer voorkomt. Er zijn maar een paar leerateliers in Nederland die workshops verzorgen waar je een leren tas kan maken. In een workshop van 2 uur kan men al een leren handtas maken, in één dag een grote tas. We zijn blij met onze twee vestigingen en dat we hiermee kunnen doen wat we het allerleukste vinden!

 

Hoe is Leathers Dordrecht ontstaan?

Zo’n 20 jaar geleden ging de organisatie waar ik werkzaam was op de administratieafdeling helaas failliet. Ik kon toen moeilijk aan een baan komen en ben daarom voor mezelf begonnen: een detail- en groothandel in componenten voor sieraden. Daaruit kwam al snel de vraag of ik ook sieradenworkshops kon geven. Dat bedrijf groeide hard, onder meer door het verkopen via een webshop – wat een leuke tijd was dat. Toen ik in 3 jaar tijd 3 keer van bedrijfspand ben verhuisd in verband met de groei van het bedrijf én in verwachting werd van mijn eerste kind, heb ik de detail- en groothandel verkocht en ben ik verder gegaan met de sieradenworkshops. Dat is uiteindelijk steeds verder doorgegroeid tot een steeds breder palet van creatieve workshops: schilderen, mozaïek, sieraden, zilver…

 

Intussen was Willemien er ook als leuke collega bijgekomen. We hebben ons nog gewaagd aan verschillende andere concepten, waaronder escape rooms en kookworkshops die ons bedrijf zelfs lieten groeien van VOF tot BV en wij uiteindelijk 20 personeelsleden in dienst hadden. Hoewel we die andere concepten verkocht of overgedragen hebben, is het creatieve gedeelte altijd gebleven. Uiteindelijk houden we ons nu enkel nog bezig met de leer- en zilverworkshops: daaruit is Leathers Dordrecht geboren!

 

En hoe ben je toen bij Twan en TvdW terecht gekomen?

Twan deed de boekhouding bij het bedrijf waar ik 20 jaar geleden werkzaam was. Doordat ik de administratie verzorgde, hadden we een korte, directe lijn met elkaar. Toen ik voor mezelf begon, heb ik Twan direct gevraagd voor de boekhouding van mijn eigen onderneming.

 

Welke werkzaamheden neemt TvdW voor jullie uit handen?

Ik stuur al mijn bonnen op, zodat TvdW alles voor Leathers Dordrecht in kan voeren. Daarnaast regelt TvdW ook de btw-aangifte, IB-aangifte én de jaarrekening voor ons. Momenteel geef ik dus alles uit handen. Dat geeft mij de ruimte en tijd om extra uren aan mijn werk te besteden, dan wel er voor mijn kinderen te zijn.

 

En hoe is de samenwerking in de afgelopen 20 jaar bevallen?

Jeetje, wat maak je een hoop mee samen in 20 jaar. Hoe langer je samenwerkt, des te beter ga je elkaar ook kennen. TvdW, Twan en ik zijn met elkaar meegegroeid, letterlijk door de hoogte- en dieptepunten van ons ondernemerschap. Twan kent elk bedrijf (en ook elk bedrijf dat wij hebben gehad) door en door. Ook weet Twan hoe we graag werken, hoe wij zijn, hoe we het willen of waar we naartoe willen gaan met het bedrijf. Als er dus moeilijke (of juist leuke) boekhoud-technische situaties zijn, dan begrijpt Twan welke koers we op willen. En, ook belangrijk: hij vult onze ideeën aan, legt verbeteringen voor of komt met zijn eigen opzet.

 

We hebben het gevoel dat Twan ons feilloos aanvoelt. Waar wij soms luid, expressief en vooral erg enthousiast zijn, is Twan rustig, relaxed en kan hij goed luisteren. Hij weet precies waar de mogelijkheden of verbeterpunten voor Leathers liggen. Ook als we ons bedrijf flink groeide, we een nieuw bedrijf startten of er juist een wilde verkopen, keek Twan met ons mee. Dat zorgt ervoor dat we al 20 jaar klant zijn bij TvdW!

 

Ellen (Leathers Dordrecht) met Willemien (Leathers Zierikzee)

Hoe zit het met jullie eigen toekomst binnen Leathers Dordrecht en Zierikzee? Gaan jullie voor nog eens 20 jaar?

We draaien graag door zoals we momenteel draaien, maar we merken dat wij samen ook iets ouder worden. Het is nog voor de lange baan, maar we zijn al wel bezig met ons exit plan: gaan onze kinderen het overnemen, gaan we langzaamaan iets minder werken over de jaren… Vooralsnog werken we nog fulltime voor Leathers, maar als ondernemer denk je daar toch wel aan. We zijn in elk geval enorm dynamisch geweest en hebben meerdere bedrijven gehad in de afgelopen 20 jaar in de creatieve evenementensfeer, maar voelen ons toch het meest thuis in de evenementensfeer. Zolang we kunnen en willen, gaan we gewoon nog verder met Leathers.

 

Hebben jullie nog een leuke actie namens Leathers voor de lezers van de Klant aan het Woord-rubriek?

Natuurlijk, een actie is altijd leuk! Omdat TvdW 20 jaar bestaat, geven wij graag 20% korting op een workshop te vinden op www.leathers.nl. De kortingscode Twanvandewiel20% is geldig tot en met 31 augustus 2024. Bij je reservering kan je deze code opschrijven bij ‘Opmerkingen’. Je ontvangt dan 20% korting in het atelier en is geldig op al onze workshops en op onze locatie Leathers Dordrecht en Leathers Zierikzee. Je bent alleen welkom voor een leren tassen workshop of zilverworkshop, maar natuurlijk ook met een groepje.

 

Zou je TvdW aanraden aan andere ondernemers?

Ik kan TvdW zeker aanraden! Dat zit hem in de persoonlijke aanpak en ook echt het meedenken met je. Maatwerk ten top! Het hart van Twan zit echt op de goede plaats.

 

Heb je nog een mooie anekdote over TvdW ter afsluiting?

Halverwege de jaren 2010 ging het niet zo goed in de evenementenbranche. Willemien en ik hebben destijds samen een plan gemaakt. We besloten te stoppen als we er binnen 3 maanden niet bovenop kwamen. Als we er wel bovenop zouden komen, fuseerden we onze eigen bedrijven en zouden we een VOF worden. Ook zouden we onze diensten uitbreiden met extra kookworkshops én escape rooms (wat toentertijd nog geen bekend concept was). Ik moet er achteraf wel om lachen; ik zie ons nog staan in ons magazijn om onze plannen uit te denken. Maar… onze plannen werkte: we draaiden die 3 maanden een omzet die ons er helemaal bovenop hielp.

 

En, hoe knotsgek we zijn: we zijn toen echt gaan kijken naar een groter pand. We bouwden een hele keuken voor kookworkshops en bouwden uiteindelijk 4 escape rooms binnen 3 jaar. Op het toppunt hadden we zelfs 20 man personeel in dienst en groeiden we van VOF naar een BV. Hoewel dat voor ons een spannende tijd was, heeft TvdW ons in deze periode overal uitstekend mee begeleid en geholpen: van de boekhouding tot het verkopen van de bedrijven en begeleiding van onze privé-situatie. Uiteindelijk hebben Willemien en ik door allerlei positieve redenen en ontwikkelingen besloten een stapje terug te doen en onder meer de escape rooms over te dragen aan een evenementen-partij en houden we ons sindsdien bezig met leer- en zilverworkshops bezig: Leathers dus.

 

Overigens: niet veel later dachten we alles uitgestippeld te hebben, maar kwam ineens corona om de hoek kijken. En wij geven workshops binnen de evenementen-branche, moet ik nog meer zeggen…? In deze periode zijn we zelf een deel van de administratie gaan doen om kosten te besparen. Ook toen heeft Twan ook in deze periode veel voor ons betekend. Toen alles na corona weer aantrok, hebben we toch snel de boekhouding weer over de schutting gegooid naar Twan 😉

 


 

 

Ellen van Batenburg

Dordrecht
+31 6 54371366

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×