• Aangepast STAP-budget vanaf 18 september beschikbaar
  • Aangepast STAP-budget vanaf 18 september beschikbaar
  • Aangepast STAP-budget vanaf 18 september beschikbaar
TvdW
08-09-2023

Update 15-11-2023: De laatste ronde voor het STAP-budget vond vandaag plaats. Binnen één uur was de volledige pot, gevuld met 10 miljoen euro, volledig vergeven. Ondanks de aangescherpte eisen voor cursussen heeft de overheid toch besloten vanaf 2024 volledig te stoppen met het STAP-budget. //

 

Update 18-09-2023: Hoewel er minder mensen klaar zaten om het STAP-budget aan te vragen dan in eerdere rondes, was de pot rond half 12 vandaag toch al leeg. Ruim 10.000 mensen dienden hun aanvraag voor het STAP-budget in: dat is juist weer méér dan bij eerdere rondes. Heb je deze keer geen aanvraag kunnen doen? De volgende en laatste ronde begint op 15 november 2023. //

 

In september 2023 wordt het STAP-budget weer opgepakt, al is het wel in aangepaste vorm. Daar waar de €1.000 subsidie voor scholing en ontwikkeling eerst in te zetten was op vrijwel alle opleidingen, is die selectie nu een stukje scherper. Hoe het aangepast STAP-budget precies in zijn werk gaat, laten we je zien in deze blog.

 

Waarom aangepast STAP-budget?

Het STAP-budget is in het level geworden om werkende en werkzoekende Nederlanders een opleiding, training of cursus aan te kunnen bieden. Zo stimuleert de overheid hen om zich tijdens hun loopbaan te blijven ontwikkelen en om nieuwe vaardigheden te leren. De wereld om ons heen is namelijk constant in beweging, dus is het blijven leren van nieuwe vaardigheden van cruciaal belang, aldus de overheid. Als voorbeelden hierbij noemt de Overheid het veranderende klimaat of de krapte in de zorgsector.

 

Maar: het systeem zoals de Overheid dat in eerste instantie voor ogen had, bleek niet te werken. Bij elke nieuwe ronde werd het systeem overspoeld door mensen die graag hun STAP-budget aan wilde vragen. Daarnaast konden aanvragers van de subsidie hun budget voor ontelbaar veel opleidingen inzetten, die niet allemaal even goed aansloten op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het systeem flink op de schop moest.

 

Lees ook: “Leven lang leren met STAP-budget

 

Aanbod bij aangepast STAP-budget

Om te garanderen dat de aangeboden opleidingen passen bij de arbeidsmarkt, kan een STAP-subsidie alleen nog aangevraagd worden voor opleidingen die door het OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) erkend zijn. Dergelijke opleidingen voldoen aan een wettelijk kwaliteitskader, waardoor het STAP-budget beter besteed is.

 

Het volledige aanbod van studies, opleidingen, certificaten en trainingen dat OCW-erkend is, kun je overzichtelijk terugvinden op de website leeroverzicht.nl. Doordat de opleiding nu erkend moet zijn, is er een minder ruime keuze in het aantal opleidingen. Dat wordt echter gecompenseerd door het feit dat de opleidingen een stuk beter aansluiten bij de arbeidsmarkt.

 

Opening nieuwe aanvraagronde

De eerstvolgende ronde om STAP-budget aan te vragen gaat van start op 18 september 2023. Er is dan in totaal 10 miljoen euro beschikbaar, waardoor 10.000 mensen hun STAP-budget aan kunnen vragen. Grijp je op 18 september mis? Dan is er op 15 november weer een volgende ronde beschikbaar.

 

Voorwaarden voor STAP-budget

Om het STAP-budget aan te kunnen vragen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. We zetten alles hieronder overzichtelijk voor je op een rij:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
  • Je krijgt nog geen AOW;
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder STAP-budget ontvangen;
  • De opleiding is OCW-erkend en staat in het STAP-scholingsregister;
  • Je vraagt de STAP-subsidie minimaal 4 weken voor aanvang aan.

 

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je je aanvraag voor het aangepast STAP-budget indienen. Zodra deze wordt goedgekeurd, kun je met de opleiding beginnen. Het UVW betaalt jouw budget dan direct aan je opleider. Als het budget voldoende is om de kosten van de opleiding, cursus of training te betalen, hoef je dus niets meer te doen. Anders wordt dit bedrag in mindering gebracht op wat je zelf nog moet betalen.

END © TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×