• Leven lang leren met STAP-budget
  • Leven lang leren met STAP-budget
  • Leven lang leren met STAP-budget
Het is nooit te laat
Om iets te leren

Lang leven leren met het STAP-budget. Dat is het idee van Minister van Engelshoven: “Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het begin van een leven lang leren en ontwikkelen.” Doormiddel van het STAP-budget hebben personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt recht op deze subsidie. Wat deze subsidie inhoud? Lees snel verder!

Veranderingen arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is niet meer dezelfde markt als 30 jaar geleden. Door de digitalisering en globalisering komen er nieuwe banen bij, maar verdwijnen er ook banen. Om beschikbaar te blijven op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat de kennis en kunde van de werknemer up-to-date is. Werknemers in een krimpberoep kunnen zich laten omscholen naar een nieuwe baan. Zo voorkomen ze wellicht dat ze op den duur ontslagen worden. Daarnaast kunnen werknemers ook bijgeschoold worden met bijvoorbeeld een sector-erkend certificaat of een cursus bijwonen.

Wat gaat er veranderen?

De scholingsaftrek in de inkomstenbelasting vervalt. Daarvoor komt in de plaats de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de ArbeidsmarktPositie). De scholingsaftrek is momenteel onderdeel van de Wet inkomstenbelasting 2001. Een individueel budget vervangt de fiscale regeling.

Wat houdt het STAP-budget in?

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Helaas maakt een groot deel van de werknemers hier geen gebruik van of kan daar gebruik van maken. Om werknemers te stimuleren om een opleiding te volgen, bijscholen of om te scholen wil het kabinet de drempel voor het budget zo laag mogelijk houden.

Als je een opleiding wilt doen, hoef je jezelf straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding je wilt volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt hiervoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Hierdoor is de subsidie toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik worden tegengegaan.

Doormiddel van het STAP-budget kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1.000 tot €2.000 per jaar.

Wie komt in aanmerking voor het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarbij komt iedereen in deze groep in aanmerking, waarbij wel wordt gekeken of iemand al recht heeft op studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs. Daarnaast geldt dat als het totale budget al is gebruikt, nieuwe aanvragen in die periode niet meer worden toegekend.

Wanneer gaat de subsidie in?

De inwerkingtredingsdatum van de subsidieregeling is nog niet bekend. Het is niet haalbaar om het STAP-budget per 1 januari 2020 te starten. De afschaffing van de fiscale aftrek van de scholingsuitgaven is gekoppeld aan de invoering van de Subsidieregeling STAP-budget, waardoor er in ieder geval in 2020 nog gebruikt kan worden gemaakt van de fiscale aftrek van scholingsuitgaven.

Wil je meer weten over de wijzigingen die vanaf 1 januari 2020 van start gaan? Lees dan de fiscale wijzigingenblog deel 1 en deel 2.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×