• Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
  • Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
  • Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
TvdW
13-03-2023

In onze derde blog die in het teken staat van de belastingaangifte 2022 behandelen we de aftrekbare studiekosten. Over de aftrekbaarheid kunnen we kort zijn: nee, helaas zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. Misschien kom je echter wél in aanmerking voor STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.

UPDATE 01-01-2024: Het STAP-budget is na de laatste aanvraagronde eind 2023 stopgezet. Je kunt deze tegemoetkoming bij een aantal opleidingen dus niet langer aanvragen. //

 

Voor je aangifte betekent dit het volgende:

  • Studiekosten die je in of vóór 2021 betaalde, kun je alleen nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting van 2021 of eerder.
  • Studiekosten die je in 2022 betaalde of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar.
  • Had je voor 1 juli 2015 een prestatiebeurs? En is deze beurs definitief niet omgezet in een gift omdat je niet voldoet aan de diplomatermijn? Je mag deze kosten na 2021 wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Het aftrekbare bedrag vind je in je online aangifte.

 

Studiekosten voor ondernemers

Als je studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als je de kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Het eerder genoemde STAP-budget geldt niet voor ondernemers. Maar als jouw studiekosten niet als zakelijke kosten gezien kunnen worden, kun je kijken of er wel STAP-budget voor jou beschikbaar is in de privésfeer.

 

Waarom toch belastingaangifte doen als student?

Als student heb je vaak één of meerdere bijbanen. Mogelijk is er teveel belasting ingehouden op je loon. Ook heb je mogelijk recht op de zorg- of huurtoeslag. Dit kun je allemaal terugvragen of verrekenen middels een belastingaangifte. Daarom is het het in veel gevallen altijd aan te raden deze aangifte te doen, ook al is er geen sprake meer van aftrekbare studiekosten.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×