• Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
  • Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
  • Aangifte 2022 – aftrekbare studiekosten
TvdW

In onze derde blog die in het teken staat van de belastingaangifte 2022 behandelen we de aftrekbare studiekosten.

Over de aftrekbaarheid kunnen we kort zijn:

Nee, helaas zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. Misschien komt u echter wél in aanmerking voor STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.

Voor uw aangifte betekent dit het volgende:

  • Studiekosten die u in of vóór 2021 betaalde, kunt u alleen nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting van 2021 of eerder.
  • Studiekosten die u in 2022 betaalde of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar.
  • Had u voor 1 juli 2015 een prestatiebeurs? En is deze beurs definitief niet omgezet in een gift omdat u niet voldoet aan de diplomatermijn? U mag deze kosten na 2021 wel aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Het aftrekbare bedrag vindt u in uw online aangifte.

Studiekosten voor ondernemers

Als uw studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u de kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als u de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Het eerder genoemde STAP-budget geldt niet voor ondernemers. Maar als uw studiekosten niet als zakelijke kosten gezien kunnen worden, kunt u kijken of er wel STAP-budget voor u beschikbaar is in de privésfeer.

Waarom toch belastingaangifte doen als student?

Als student hebt u vaak één of meerdere bijbanen. Mogelijk is er teveel belasting ingehouden op Uw loon. Ook hebt u mogelijk recht op de zorg- of huurtoeslag.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord