• Alles over toeslagen voor ZZP: dit moet je weten
  • Alles over toeslagen voor ZZP: dit moet je weten
  • Alles over toeslagen voor ZZP: dit moet je weten
TvdW
01-09-2023

Ook als ondernemer heb je recht op verschillende toeslagen. Alleen, door wisselende inkomsten kan het soms onduidelijk zijn in welke gevallen je deze toeslagen mag ontvangen. In deze blog zetten we verschillende soorten toeslagen voor een ZZP op een rijtje en leggen we je uit wanneer je hier recht op hebt. Zo loop je geen toeslagen meer mis!

 

Welke toeslagen voor ZZP zijn er?

Grofweg zijn er vier verschillende toeslagen waar veel ZZP’ers voor in aanmerking komen. Dat zijn de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Wat deze toeslagen inhouden, lichten we hieronder kort toe:

 

1: Kinderopvangtoeslag

Deze toeslag dient als een bijdrage om de kosten van kinderopvang te kunnen dragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten jij en je partner werken, een opleiding of een inburgeringscursus volgen en je kind(eren) moet(en) naar een erkende opvang gaan.

 

2: Zorgtoeslag

Met de zorgtoeslag kun je de maandelijkse lasten voor de zorgpremie tegemoet komen. In tegenstelling tot de kinderopvangtoeslag, zijn de voorwaarden voor de zorgtoeslag een stuk makkelijker: hiervoor wordt alleen gekeken naar je (gezamenlijk) inkomen. Is je inkomen lager, ontvang je meer zorgtoeslag.

 

3: Huurtoeslag

Ook deze toeslag spreekt redelijk voor zich, maar komt tegemoet aan de kosten voor een huurwoning. Daarvoor is het logischerwijs van belang dat je momenteel een huurhuis huurt. Ook bij deze toeslag is je inkomen de belangrijkste factor, maar er zijn nog meer voorwaarden.

  • De huur is niet té hoog;
  • De woonruimte in kwestie is een zelfstandige woonruimte;
  • Er is een huurovereenkomst;
  • Het inkomen en vermogen van jou (en je partner) is niet te hoog;
  • Je woont in Nederland en jij staat ingeschreven op dit woonadres;
  • Je bent geen eigenaar van de woning;
  • Jij bent 18 jaar of ouder en betaalt de huur, aan te tonen met bankafschriften;
  • Jij en eventuele medebewoners vanaf 18 jaar zijn van Nederlandse nationaliteit of zijn legaal in Nederland.

 

4: Kindgebonden budget

De laatste toeslag waar je als ZZP’er recht op hebt, is het kindgebonden budget. Met dit budget krijgen ouders wat extra geld om tegemoet te komen in de kosten voor hun kinderen. Ook aan deze toeslag zijn, naast de hoogte van het inkomen, een aantal voorwaarden verbonden:

  • Je hebt 1 of meerdere kinderen onder 18 jaar oud;
  • Je ontvangt als kinderbijslag
  • Jij en je partner zijn Nederlandse of zijn legaal in Nederland.

De hoogte van het kindgebonden budget hangt af van je inkomen, maar ook van de leeftijd van je kind. Zo krijg je voor een kind vanaf 12 of vanaf 16 jaar een hogere toeslag, om tegemoet te komen in de kosten voor school.

 

Schat je inkomen voor toeslagen ZZP

Het is als ZZP’er niet zo eenvoudig om een vast inkomen op te geven als iemand in loondienst. Daarom vraagt de overheid in dat geval om een schatting te maken van je ‘toetsingsinkomen’. De belastingdienst gebruikt deze toetsing als jouw verzamelinkomen voor belastingen en dus ook voor het recht op toeslagen als ZZP’er. Let op: je toetsingsinkomen is niet gelijk aan je winst. Heb je een partner? Dan wordt zijn / haar inkomen ook meegenomen in de berekening.

 

Je kunt je toetsingsinkomen eenvoudig berekenen met een tool van de belastingdienst. Twijfel je welk bedrag je door moet geven? Je kunt ook eerst een proefberekening maken en meteen zien of je in aanmerking komt voor een toeslag. Kies dan liever een te hoog bedrag: dan krijg je later mogelijk nog toeslag terug. Geef je een te laag bedrag door, kan het zijn dat je (een deel van) je toeslagen terug moet betalen.

 

Heb je recht op toeslagen als ZZP? Maak online een proefberekening.

Als ZZP’er kun je je toetsingsinkomen eenvoudig online doorgeven

 

Toeslagen voor ZZP achteraf aanvragen

Als ZZP’er kan het voorkomen dat je inkomen de ene maand sterk wisselt met het inkomen van een andere maand. Wanneer het lastig is om vooraf een schatting te maken, kun je ook achteraf een toeslag aanvragen.

 

Voor de kinderopvangtoeslag geldt dat je dit tot 3 maanden na het moment waarop je kind voor de eerste keer naar de opvang is gegaan aan kunt vragen. De andere toeslagen – de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget – zijn aan te vragen tot 1 en met 1 september in het volgende jaar.

 

Wijzigt je inkomen? Geef het door!

Zodra je inkomen wijzigt, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven. Dit kan zijn wanneer je structureel meer of minder gaat verdienen, maar ook wanneer je een partner krijgt, samen gaat wonen of een investering doet. Het kan dan zijn dat je bijvoorbeeld te veel toeslag krijgt, wat je later weer terug moet betalen. Of je krijgt juist te weinig, en loopt op die manier geld mis.

 

Meer hulp nodig?

Het aanvragen van toeslagen als ZZP’er is makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je graag wat hulp bij het regelen van je toeslagen? Het team van TvdW helpt je daar graag bij. We zijn namelijk gespecialiseerd in de administratieve en fiscale begeleiding van ZZP’ers. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

END

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×