• AOW-leeftijd in 2029 onveranderd
  • AOW-leeftijd in 2029 onveranderd
  • AOW-leeftijd in 2029 onveranderd
TvdW
29-11-2023

Goed nieuws: de leeftijd waarop je AOW ontvangt blijft in 2029 nog altijd ongewijzigd. Deze is opnieuw vastgesteld op 67 jaar en drie maanden oud. Dat laat minister Schouten die gaat over armoedebeleid, participatie en pensioenen schriftelijk weten aan de Tweede Kamer. Alles over de AOW-leeftijd in 2029, vertellen we je in deze blog!

 

Hoe wordt de AOW-leeftijd in 2029 bepaald?

Elk kalenderjaar bepaalt de overheid op welke leeftijd iemand over vijf jaar AOW mag ontvangen. Hiervoor gebruiken zij de algemene levensverwachting voor dat jaar dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) heeft vastgesteld. Op basis daarvan is de AOW-leeftijd voor 2029 vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Deze leeftijd gold eerder ook al voor 2028. Tot en met 2027 was deze leeftijd nog 67 jaar.

 

Aangepaste prognose, geen aangepaste AOW-leeftijd

Het kan voorkomen dat de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek later nog aangepast wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de prognose voor 2028, een jaar eerder. Vorig jaar werd voor het eerst in jaren een verhoging van de AOW-leeftijd voorgesteld, die van 67 jaar en 3 maanden. Nu bleek echter dat de leeftijdsverwachting voor 2028 wat omlaag is gegaan, waardoor de AOW-leeftijd terug zou kunnen naar 67 jaar.

 

Lees ook: Voorbereiding pensioen met geldplan ‘Bijna Pensioen’

 

Toch is besloten de AOW-leeftijd niet terug te zetten. Als deze is vastgesteld, is het wettelijk gezien niet meer mogelijk deze te wijzigen of naar beneden bij te stellen. ‘Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn’, zo luidt de uitleg.

 

Minder snelle stijging van leeftijdsverwachting

Bij het bepalen van de leeftijd voor AOW speelt de algemene leeftijdsverwachting dus een grote rol. Het CBS verwacht dat de levensverwachting de komende periode alleen maar verder toe zal nemen. Over het algemeen leven we steeds gezonder en is er betere gezondheidszorg beschikbaar, waardoor we steeds ouder worden. De snelheid waarmee de leeftijdsverwachting stijgt neemt echter af, verwacht het CBS. Daarom zal de AOW-leeftijd de komende periode waarschijnlijk ook minder hard gaan stijgen dan de afgelopen jaren werd gedacht.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×