• Auto van de zaak; meer fiscale gevolgen dan je denkt!
  • Auto van de zaak; meer fiscale gevolgen dan je denkt!
  • Auto van de zaak; meer fiscale gevolgen dan je denkt!
Welke fiscale gevolgen
heeft een auto kopen?

Na jaren in dezelfde auto te hebben gereden ben je toe aan iets nieuws. Je hebt je oog laten vallen op een sportmodel, een stationwagen of juist een vol elektrische auto.  Maar, de aankoop van een auto heeft meer fiscale gevolgen dan je denkt! Ga je je nieuwe droomauto nou privé of zakelijk aanschaffen? Wat zijn de fiscale gevolgen hiervan? Welke opties zijn er? In deze nieuwe TvdW Blog vertellen we je meer over: “de auto van de zaak”.

Auto gevonden? Hoe zit het met de financiering?
Nu je eindelijk je nieuwe auto gevonden hebt, sta je voor een nieuw dilemma: hoe ga je je nieuwe auto financieren? De auto van de zaak kan je opdelen in drie categorieën:

  1. De auto wordt volledig gefinancierd door de onderneming; de onderneming koopt de auto;
  2. De onkosten worden gefinancierd door de onderneming, de aankoop wordt privé gefinancierd;
  3. De auto wordt volledig privé gefinancierd.

De auto wordt volledig gefinancierd door de onderneming
Wanneer de auto volledig gefinancierd wordt door de onderneming gelden er een aantal regels. Zo komt de auto op de balans, en gelden er aparte regels met betrekking tot de BTW en de bijtelling. Daarnaast mogen alle gemaakte kosten aan de auto van de winst worden afgetrokken. De precieze gevolgen zijn afhankelijk van het wel of niet bijhouden van een sluitende kilometerregistratie.

De onkosten worden gefinancierd door de onderneming, de aankoop wordt privé gefinancierd
In deze situatie is de auto niet terug te vinden op de balans. Bovendien heeft de gebruiker nu geen last van de bijtelling en mogen zakelijke kilometers worden vergoed. Hier zitten echter wel een paar voorwaarden aan verbonden. Daarnaast is het belangrijk om een kilometerregistratie bij te houden, zodat de BTW op basis van het werkelijk aantal gereden privé-kilometers wordt gecorrigeerd. Tot sloten mogen de kosten niet worden afgetrokken van de winst.

De auto wordt volledig privé gefinancierd
Wanneer je je auto wel zakelijk gebruikt, maar de auto volledig privé financiert is de BTW niet aftrekbaar en mogen de kosten niet van de winst worden afgetrokken. Je hebt wel recht op een kilometervergoeding mits je een sluitende kilometeradministratie heb bijgehouden.

TvdW rijdt met je mee!
Mocht je nou precies willen weten wat voor jou nu fiscaal voordelig is. Bel dan naar 0416-337793 of stuur een mail naar info@twanvandewiel.nl en we helpen je graag verder bij de keuze met betrekking tot het financieren van jouw droomauto!

Fiets je liever naar het werk? Lees dan wat de mogelijkheden zijn voor de leasefiets.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×