• De leasefiets: fietsend het jaar in!
  • De leasefiets: fietsend het jaar in!
  • De leasefiets: fietsend het jaar in!
Omdat elke wijziging
meer gevolgen heeft dan u denkt

Neem je liever de fiets dan de auto naar het werk? Dan is er goed nieuws voor jou! Vanaf 1 januari 2020 wordt het makkelijker om een leasefiets van de zaak te rijden. In deze blog vertellen we je er meer over.

Het oude fietsplan

In 2015 is het fietsplan, de oude regeling voor een fiets van de zaak, afgeschaft. Door de invoering van de WKR valt de fiets van de zaak onder dezelfde belastingregels als bijvoorbeeld een mobiele telefoon, bedrijfsfitness en het kerstpakket. Deze regeling gaat tot 1,2% van de totale loonsom. Kom je boven het budget, dan betaalt je werkgever over de rest van het bedrag een heffing van 80%. Daarnaast moeten alle privé-kilometers apart geregistreerd worden. Dit brengt veel administratie met zich mee en is daarom niet aantrekkelijk voor werkgevers.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2020 betalen fietsers die een fiets van de zaak krijgen een jaarlijkse bijtelling van 7%. Je kan het vergelijken met het gebruik maken van een leaseauto. Dit betekent dat je als werknemer 7% van de adviesprijs van de leasefiets optelt bij je bruto inkomen. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je valt. Je werkgever betaald de rest van de leasekosten.

Wat gaat dat kosten?

Net zoals bij een leaseauto, kan je allerlei soorten fietsen kopen. Een stadfiets, mountainbike, bakfiets of een e-bike. Wat je precies gaat betalen hangt af van de prijs van de fiets en van je jaarsalaris. Een rekenvoorbeeld:

De adviesprijs van de fiets is €2.500,- daarvan tel je 7% van de adviesprijs bij je brutosalaris, dat is €175,-. Over de €175,- betaal je rond de 40% belasting, dan kom je uit op €70,- per jaar en €5,83 per maand eigen bijdrage.

 

Eigendom fiets

Om van de nieuwe regeling gebruik te kunnen maken moet de fiets eigendom blijven van de werkgever. De fiets mag niet worden verstrekt of vergoed. Dit betekent ook dat de fiets bij het einde van het dienstverband moet worden teruggegeven of dat de werknemer een reëel bedrag betaalt voor het overnemen van de fiets.

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Bel dan naar 0416-337793 of stuur een mail naar info@twanvandewiel.nl.

Rijd je toch liever met de auto? Klik dan hier welke fiscale gevolgen voor jouw van toepassing zijn.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×