• Belastingdienst keurt nieuwe modelovereenkomst zzp’ers in de bouw goed
  • Belastingdienst keurt nieuwe modelovereenkomst zzp’ers in de bouw goed
  • Belastingdienst keurt nieuwe modelovereenkomst zzp’ers in de bouw goed
TvdW
24-11-2023

Voor zzp’ers in de bouw geldt vanaf afgelopen oktober een nieuwe modelovereenkomst. Deze was bij de Belastingdienst aangevraagd dor brancheorganisatie Bouwend Nederland. Met deze modelovereenkomst is het voor zelfstandige bouw- en infraondernemers makkelijker te waarborgen dat sprake is van werkzaamheden op zzp-basis in plaats van een vast dienstverband.

 

Waarom is de nieuwe modelovereenkomst aangevraagd?

De vorige modelovereenkomst is in 2022 verlopen. Bouwend Nederland vond het dus hoog tijd voor een nieuwe overeenkomst. Tot het vaststellen van de nieuwe bepalingen was de oude versie uit 2022 nog te gebruiken, maar dat hoeft niet meer: sinds oktober 2023 is de nieuwe modelovereenkomst vastgesteld. Deze geldt nu tot en met april 2029.

 

Met de nieuwe overeenkomst is het van belang dat bouw- en infrabedrijven die zzp’ers inhuren ook met de nieuwe overeenkomst gaan werken. Zo blijft de zekerheid voor beide partijen behouden. Sowieso moeten alle nieuwe contracten met zzp’ers middels de nieuwe modelovereenkomst gaan lopen.

 

Lees ook: ZZP’ers in de bouw: nieuwe regels vanaf 2024

 

Alle bepalingen uit nieuwe modelovereenkomst strikt opvolgen

De modelovereenkomst maakt samenwerken tussen verschillende partijen een stukje eenvoudiger. In de basis kunnen beide partijen direct conform de overeenkomst samen gaan werken. Enkel de met geel gearceerde onderdelen dienen aan nog te worden aangepast. Dit gaat dan om zaken als bijvoorbeeld het btw-nummer of kvk-nummer, die per ondernemer verschillend zijn.

 

Kleine aanpassingen in nieuwe modelovereenkomst

In de modelovereenkomst zijn kleine aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van de versie die tot 2022 gold. Zo is er een extra voorbehoud opgenomen voor zzp’ers die de werkzaamheden deels of volledig uitbesteden aan een andere partij. Hiervoor moet een aparte overeenkomst aangegaan worden met deze andere partij.

 

In 2025 komt opnieuw wetgeving uit rond het werken met of als zzp’er. De Belastingdienst heeft al aangegeven dat deze nieuwe regelingen niet zullen botsen met de afspraken die gemaakt zijn in deze modelovereenkomst.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×