• ZZP’ers in de bouw: nieuwe regels vanaf 2024
  • ZZP’ers in de bouw: nieuwe regels vanaf 2024
  • ZZP’ers in de bouw: nieuwe regels vanaf 2024
TvdW
25-09-2023

Het zijn turbulente tijden voor zzp’ers in de bouw. De bouwsector zelf staat al jaren onder druk door een enorme vraag, weinig beschikbaar personeel en sterk stijgende kosten voor onder meer materialen. Om het ondernemers in de bouw wat gemakkelijker te maken, worden in januari 2024 een aantal nieuwe wetten en regels geïntroduceerd. Hier valt onder meer de nieuwe Omgevingswet onder. Alles weten over deze nieuwe regels voor zzp’ers in de bouw? We vertellen je er meer over in deze blog.

 

Omgevingswet voor zzp’ers in de bouw: sneller bouwen

Ter vervanging van het Omgevingsrecht gaat op 1 januari 2024 de nieuwe Omgevingswet in. Met deze Omgevingswet moet het voor zzp ‘ers in de bouw makkelijker en vooral sneller worden om vergunningen voor bouwprojecten aan te vragen. Hiervoor zijn 26 losse wetten gecombineerd tot één overzichtelijke wet. Zo is het eenvoudiger om op de hoogte te zijn van alle regels én is je vergunning sneller aan te vragen. Daarnaast wordt het moment van beslissen een stuk naar voren gehaald. Dit was altijd maximaal 26 weken, maar is nu met de aanpassingen verkort tot maximaal 8 weken. Dit verkort de doorlooptijd van een project aanzienlijk.

 

De ingang van de Omgevingswet is dus best een grote verandering. Als zzp’er in de bouw doe je er slim aan jezelf nu alvast in deze wet te verdiepen. Waar moet jij bijvoorbeeld voortaan terecht met je aanvraag? En werkt het programma dat je voor deze aanvragen gebruikt straks nog wel als de aanvraagprocedure op de schop gaat? Door daar nu alvast achteraan te gaan, voorkom je dat je vanaf januari achter de feiten aanloopt.

 

Lees ook: Alles over toeslagen voor ZZP: dit moet je weten

 

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB): kwalitatiever bouwen

De kwaliteit van werken wordt steeds belangrijker. Dat staat ook in de vernieuwde Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, afgekort: WKB. Zo blijft de aannemer van een project aansprakelijk voor verborgen gebreken. Deze aansprakelijkheid blijft zelfs na oplevering staan. Als zzp’er in de bouw moet je hier dus nauwkeurig mee omspringen en alles goed controleren.

 

Daarnaast wordt het verplicht om een onafhankelijke controleur de kwaliteit van het project te laten checken. Deze controleur brengt extra kosten met zich mee, maar kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van je werkzaamheden en aan meer tevreden klanten.

 

De WKB gaat op 1 januari 2024 niet in een keer in; dit gebeurt gefaseerd. Vanaf 2024 geldt de wetgeving voor alle nieuwbouwprojecten in gevolgklasse 1, de laagste risicoklasse. Binnen drie jaar vindt dan een evaluatie van de WKB plaats. Aan de hand van deze evaluatie besluit de overheid over de verdere invoering voor alle andere gevolgklassen.

 

voor zzp'ers in de bouw gelden vanaf 2024 strengere regels

Ook voor deze zzp’er in de bouw gelden vanaf 2024 strengere regels

 

Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL): veiliger bouwen

Veiligheid staat natuurlijk nog altijd voorop. Hier ziet het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) op toe. Ook die wordt vanaf 1 januari 2024 een stukje strenger, met extra eisen. Zo is in specifieke gevallen voortaan een veiligheidscoördinator verplicht. Deze coördinator moet de veiligheid op de werkplek borgen en ervoor zorgen dat de veiligheidsvoorschriften nageleefd.

De andere wijzigingen zijn wat kleiner, maar ook wat praktischer van aard. We sommen ze hieronder voor je op:

  • Er komen nieuwe bouwkundige eisen voor liften in nieuwbouw-woongebouwen verband met de brandveiligheid;
  • Rookgasafvoer mag niet langer via de gevel geregeld worden;
  • Oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen worden strenger;
  • Sprinklerinstallaties worden verplicht in parkeergarages die zich onder slaapgebouwen bevinden.

 

Lees ook: Verplichte AOV voor ZZP: hoe zit dat?

 

Als zzp’er in de bouw voorbereiden op nieuwe regels

Je nu alvast bekend maken met deze nieuwe regelgeving in de bouwsector is als zzp’er in de bouw erg belangrijk. Misschien zijn wel grondige voorbereidingen of zelfs extra apparatuur of bijscholing nodig om aan deze regels te kunnen voldoen. Hoewel de regels vrij beperkend lijken, bieden ze ook een mooie kans om als bedrijf stappen voorwaarts te maken en nóg betere diensten af te leveren.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×