• Belastingen betalen iDeal: zo doe je dat
  • Belastingen betalen iDeal: zo doe je dat
  • Belastingen betalen iDeal: zo doe je dat
TvdW
03-08-2023

Hoe makkelijker jij al je belasting- of toeslagzaken kunt regelen, hoe beter. Dat scheelt een hoop tijd en mogelijke frustraties. Om het jou wat gemakkelijker te maken, heeft de Belastingdienst sinds kort de mogelijkheid om belastingen te betalen via iDeal toegevoegd aan het ‘Overzicht betalen en ontvangen’. Hoe dat precies werkt en wanneer je hier gebruik van kunt maken, vertellen we je in deze blog.

 

Zo kun je eenvoudig belastingen betalen met iDeal

In het Overzicht betalen en ontvangen kun je in een oogopslag alle openstaande of nog te ontvangen bedragen van de Belastingdienst terugzien. Zo vind je er bijvoorbeeld betaalgegevens rondom de inkomstenbelasting of rondom je te ontvangen of betalen toeslagen. Hoewel nog niet álle bedragen in dit overzicht terug te vinden zijn, krijg je met deze pagina wel een beter overzicht.

 

Sinds kort is op deze pagina dus de mogelijkheid om openstaande bedragen direct met iDeal te betalen toegevoegd. Dat is op twee manieren een stuk gemakkelijker dan dat het was. Ten eerste is het een stuk sneller, omdat je hiervoor alle gegevens handmatig over moest nemen bij een overschrijving. Daarnaast bestond, doordat je alle informatie zelf nog in moest voeren bij de betaling, een grotere kans op fouten. Dankzij betalingen met iDeal ben je dus een stuk sneller klaar én worden fouten in het overnemen van de gegevens voorkomen.

 

Heb je nog een openstaand bedrag in het overzicht staan? Dan zie je de mogelijkheid om je belastingen via iDeal te betalen direct bij dit bedrag staan. Alle gegevens zijn dan automatisch goed ingevuld, zodat jij enkel digitaal met internetbankieren hoeft te betalen.

 

Lees ook: “Nu ook toeslagen in DigiD overzicht ‘Betalen en ontvangen

 

Waar moet ik op letten bij belastingen betalen met iDeal?

Voordat je een van de bedragen in het Overzicht betalen en ontvangen gaat betalen, is het goed om te controleren of er voldoende saldo op je rekening staat. Als het gaat om een hoog bedrag, is het ook slim om te kijken naar de daglimiet die aan jouw rekening gekoppeld is. Is de daglimiet lager dan het door jou te betalen bedrag, kun je het daglimiet (tijdelijk) laten verhogen. Let op: het kan een aantal uur duren voordat de verhoging is doorgevoerd en je dus kunt betalen. Je kunt maximaal een bedrag van €50.000 euro betalen via iDeal.

 

Het bedrag dat je vervolgens gaat betalen via iDeal, is inclusief bijkomende kosten zoals invorderingsrente en rente. Bij het terugbetalen van een toeslag hoef je niet altijd invorderingsrente te betalen. Dit bedrag staat dan wel in het overzicht. Ook rente is automatisch verrekend. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan wordt dit bedrag verrekend met een ander bedrag of het wordt teruggestort op het bij de Belastingdienst bekende rekeningnummer. Ook goed om te weten: je betaalt voor iDeal geen transactiekosten. Dat scheelt weer!

 

Na je betaling zie je in het Overzicht direct dat de betaling is gelukt. Het kan dan nog wel tot 48 uur duren voordat de betaling volledig is verwerkt en het bedrag definitief naar ‘Eerder betaald’ wordt verplaatst. Op je bank zie je de afschrijving vaak wel direct verwerkt. Het is niet mogelijk om een betaling via iDeal later nog terug te boeken.

 

Belasting betalen via iDeal kan nu heel makkelijk met behulp van je telefoon of je pinpas

Belasting betalen via iDeal kan nu heel makkelijk met behulp van je telefoon of je pinpas

 

Welke belastingen kan ik met iDeal betalen?

De functionaliteit om belastingen te betalen via iDeal wordt langzaam maar zeker op steeds meer plaatsen uitgerold. Zo kon je al langere tijd de Aangifte Inkomstenbelasting via iDeal overboeken. Sinds kort kan dat ook voor betalingen wat betreft de zorgverzekeringswet. Daarnaast behoren de Kinderopvangtoeslag of het Kindgebonden budget tot de mogelijkheden. Ten slotte kun je ook huurtoeslag of de zorgtoeslag met iDeal betalen.

 

Wanneer kan ik geen belastingen betalen via iDeal?

Alle overige zaken die we hierboven niet besproken hebben, kun je op dit moment nog niet betalen via iDeal. Ook kun je enkel volledige bedragen betalen met iDeal. Termijnbedragen, bijvoorbeeld bij een betalingsregeling, moet je voorlopig nog periodiek handmatig over blijven maken.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×