• Prinsjesdag 2023: maatregelen overig
  • Prinsjesdag 2023: maatregelen overig
  • Prinsjesdag 2023: maatregelen overig
TvdW
21-09-2022

In deze Prinsjesdag 2023-special vind je de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2023 en aanvullende wetsvoorstellen op een rij. Veel van deze voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het coalitieakkoord en de Voorjaarsnota.

 

Maatwerk invorderingsrente mogelijk

Als je je belastingschuld niet op tijd betaalt, moet je invorderingsrente betalen. Er is nu een voorstel om de mogelijkheden voor de inspecteur te verruimen om geen invorderingsrente te berekenen als het te laat betalen niet jouw schuld is. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer bij een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 geen rekening is gehouden met de ontwikkelingen rondom box 3. De invordering van deze aanslag is dan stilgelegd. Hoewel je niet hoeft te betalen, brengt de Belastingdienst in dit geval toch invorderingsrente in rekening. Dankzij de verruiming is dat niet meer nodig.

 

Verhoging kindgebonden budget

Het kabinet wil het kindgebonden budget verhogen, vooral voor ouders met een verhoogd armoederisico. Er worden drie aanpassingen voorgesteld: het maximumbedrag vanaf het derde kind en verder wordt verhoogd met € 468 per jaar, alle kindbedragen worden evenredig verhoogd met € 356, en de alleenstaande ouderkop wordt tijdelijk verhoogd met € 356.

 

Afschaffing Inkomensondersteuning AOW

Met de stijging van het minimumloon met 8,05%, werkt deze verhoging door in alle gekoppelde regelingen, waaronder de AOW. Omdat de koopkracht van AOW’ers hiermee al ondersteund wordt, heeft het kabinet besloten om de aanvullende inkomensondersteuning AOW per 1 januari 2025 af te schaffen. De Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) blijft wel bestaan. Dit is een uitkering op huishoudniveau die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum.

 

Tegemoetkoming hoge energieprijzen

Het kabinet plant een maximumtarief voor elektriciteit en/of gas tot een bepaald gebruik. Daarnaast wil het kabinet het energie-intensieve mkb ondersteunen met maatregelen voor liquiditeitsversterking en verduurzaming.

 

Maatregelen vanwege hoge energieprijzen

In 2023 neemt het kabinet incidentele maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren. Dit gebeurt door enkele tariefaanpassingen, zoals een incidentele verlaging van de energiebelasting voor aardgas en elektriciteit en een tijdelijke hogere belastingvermindering in de energiebelasting. Ook worden vereenvoudigingen doorgevoerd in de heffing van energiebelasting. De ODE-tarieven (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie) gaan per 1 januari 2023 terug naar nul en de energiebelasting gaat in dezelfde mate omhoog.

 

Aanscherping CO2-heffing industrie

De CO2-heffing voor de industrie wordt aangescherpt, vooral wat betreft de dispensatierechten. Het tarief blijft voorlopig ongewijzigd, maar er wordt een minimum CO2-prijs ingevoerd. Deze maatregel geldt ook voor afvalverbrandings- en lachgasinstallaties.

 

Rapportageverplichting CBAM-sector

In het kader van de Europese Klimaatwet wordt naar verwachting per 1 januari 2026 een koolstofheffing aan de Europese buitengrens ingevoerd. Voor importeurs van goederen uit CBAM-sectoren (zoals staal, cement en aluminium) geldt van 1 januari 2023 tot 31 december 2025 een rapportageverplichting.

 

Let op! In de loop van 2022 wordt duidelijk of de rapportageverplichting inderdaad vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt. Tot slot zijn er enkele reeds ingediende wetsvoorstellen, zoals de afschaffing van de betalingskorting bij voorlopige aanslagen vennootschapsbelasting en de ontmoediging van lenen van een bv door een ab-houder.

 

Wil je meer weten over specifieke regelingen voor bijvoorbeeld ondernemingen, werkgevers of auto en mobiliteit? Zoek dan op onze website naar ‘Prinsjesdag 2023’

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×