• Belastingrente in 2024: dit zijn de percentages 
  • Belastingrente in 2024: dit zijn de percentages 
  • Belastingrente in 2024: dit zijn de percentages 
Tvdw
21-05-2024

Heb je dit jaar een aangifte over 2023 wat te laat ingevuld? Of heb je gegevens ingevuld die de Belastingdienst niet volledig over kon nemen of nog aan moest passen? Dan bestaat de kans dat je hierover belastingrente moet betalen. Wat dit precies inhoudt en hoe hoog de belastingrente voor verschillende aangiftes in 2024 precies is, vertellen we je in deze blog. 

 

Wat is belastingrente in 2024 precies? 

Je krijgt te maken met belastingrente wanneer een vertraging optreedt bij het opleggen van jouw belastingaanslag. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld langer over het opleggen doen wanneer jij je aangifte te laat inlevert. Een aangifte met veel fouten betekent dat de Belastingdienst veel zaken moet corrigeren, wat ook een vertraging oplevert. Op die manier kunnen ze je een belastingrente opleggen.  

 

Hoe hoog de belastingrente precies is, hangt af van een aantal factoren. Zo werkt de Belastingdienst met verschillende percentages voor verschillende belastingen. Ook kan er sprake zijn van afwijkende periodes waarover je belastingrente moet betalen. Hoe het zit met verschillende soorten belastingrente, vertellen we je hieronder. 

 

Verschillende percentages voor belastingrente in 2024 

1: Vennootschapsbelasting 

Voor de vennootschapsbelasting hoef je geen belastingrente te betalen als je vóór 1 mei in het jaar volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag hebt aangevraagd en de Belastingdienst deze ook oplegt. Je hoeft ook geen belastingrente te betalen als je vóór 1 juni in het jaar volgend op het belastingjaar een aangifte doet en de Belastingdienst de aangifte ongewijzigd overneemt.  

 

Kan de Belastingdienst de aanslag pas vanaf 1 juli in het jaar volgend op het belastingjaar opleggen? Dan moet je wel belastingrente betalen. Dit doe je over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. De renteperiode loopt in dit geval vanaf 1 juli en loopt tot 6 weken ná de datum waarop de aanslag definitief vastgesteld is. Het rentepercentage is hierbij 10 procent. Daarmee is het rentepercentage voor de vennootschapsbelasting het hoogste percentage van alle belastingrentes. 

 

2: Inkomstenbelasting 

Voor de inkomstenbelasting geldt dat je aangifte vóór 1 mei binnen moet zijn. Doe je de aangifte pas na deze datum, of moet de Belastingdienst afwijken van je aangifte? Dan kan het zijn dat je alsnog belastingrente moet betalen.  

 

Doe je te laat aangifte? Dan wordt de rente berekend vanaf 1 juli en loopt tot maximaal 19 weken na de datum waarop je de aangifte hebt ingediend. De periode eindigt 6 weken na de datum waarop je de aangifte hebt ingediend als dit korter is dan de periode van 19 weken. 

 

Moet de Belastingdienst aanpassingen doen aan je aangifte? Deze periode begint vanaf 1 juli en eindigt standaard 6 weken na de datum die op de aanslag vermeldt staat. Deze belastingrenteperiode geldt dus ook wanneer je je aanslag al voor 1 mei hebt ingediend. 

 

Als je voor de inkomstenbelasting belastingrente moet betalen, moet je rekening houden met een percentage van 7,5 procent. 

 

Lees ook: Nieuwe belastingrentes 2024: VPB 10%, IB 7,5%

 

3: Andere soorten belastingrente 

Voor alle andere soorten belastingrente wordt gerekend met eenzelfde percentage als voor de inkomstenbelasting. Dat wil zeggen dat de percentages voor belastingrente in 2024 meestal op 7,5 procent zijn vastgesteld. Hoe de belastingperiode precies berekend wordt, kan verschillen per type belastingrente. 

 

Wil je meer weten over een bepaald soort belastingrente of de meest recente manier om een belastingperiode voor een specifieke belastingrente opzoeken? Check dan deze site van de Belastingdienst.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×