• Betaal de voorlopige aanslag(en) 2023 pas na de dagtekening
  • Betaal de voorlopige aanslag(en) 2023 pas na de dagtekening
  • Betaal de voorlopige aanslag(en) 2023 pas na de dagtekening
TvdW
13-12-2022

Veel mensen ontvangen in december al de eerste voorlopige aanslagen. Denk dan aan bijvoorbeeld de inkomstenbelasting voor 2023. Deze aanslagen hebben wel een dagtekening van 2023. Je doet er dan ook verstandig aan om de voorlopige aanslag ná de datum van deze dagtekening te betalen. Hoe dat zit, leggen we je uit!

 

Waarom voorlopige aanslag na dagtekening betalen?

Een hoop mensen zullen geneigd zijn direct deze aanslag te betalen, zodat ze het later niet kunnen vergeten. Toch kan dit – in de basis goede gedrag – achteraf bestraft worden door de Belastingdienst. Dit heeft alles te maken met de systemen die de Belastingdienst gebruikt. Deze systemen zijn namelijk niet ingericht op het correct verwerken van vroege betalingen. Als je de betaling te vroeg betaald, kan het zijn dat het geld teruggestort wordt. Dit aangezien het systeem nog niet goed kan zien bij welke openstaande rekening de betaling hoort.

 

Lees ook: Hoe moet ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 

 

Dit terugstorten is een probleem, vooral als je niet doorhebt dat je het bedrag teruggestort hebt gekregen. Jij bent namelijk in de veronderstelling dat je al betaald hebt, terwijl je het bedrag teruggestort is en je daarom feitelijk dus nog niet voldaan hebt aan de vordering. Daarom krijg je later gewoon een naheffingsaanslag. Dat is natuurlijk zonde, dus is het beter om dat te voorkomen. Om die reden is het makkelijker om eventjes te wachten met de betaling.

 

Let op!

De uiterste betaaldatum hangt af van de betaalwijze die je wilt gaan gebruiken. In de betaalinformatie staat de juiste uiterste datum waarop de totaalsom van de aanslag uiterlijk overgemaakt moet zijn. Als je gebruik maakt van termijnbetalingen, dan gelden daarvoor de in de betaalinformatie aangegeven uiterste betaaldatums. Houd hier dus wel rekening mee, zodat je ook weer niet te lang wacht met betalen en daardoor te laat bent.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×