• BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt
  • BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt
  • BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt
TvdW
11-09-2023

Als je als ondernemer een bestelauto aanschaft, hoef je hier geen BPM over te betalen. Hiervoor is een speciale vrijstellingsregeling in het leven geroepen. Maar: deze vrijstelling komt binnenkort te vervallen. Hoe het komen te vervallen van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s in zijn werk gaat, vertellen we je in deze blog.

 

Wat is de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s?

Voor nu geldt nog dat een ondernemer die een bestelauto aanschaft, hierover geen BPM-belasting hoeft te betalen. De vrijstelling voor BPM treedt in werking wanneer de ondernemer de bestelauto voor meer dan 10% voor zakelijke kilometers gebruikt en de auto voldoet aan de bpm-inrichtingseisen. Deze inrichtingseisen verplichten dat de bestelauto grotendeels is ingericht voor het vervoeren van goederen. Dat wil zeggen dat de laadruimte een vaste laadvloer moet hebben en in de laadruimte geen zitplaatsen mogen zijn. Ook mag de auto een maximummassa van 3.500 kilo hebben; inclusief de maximale hoeveelheid lading dus. Verder zijn er nog specifieke eisen per type auto, te vinden op een speciale pagina van de Belastingdienst.

 

Waarom vervalt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s?

De BPM-vrijstelling wordt veel gebruikt door ondernemers die een bestelauto op benzine, diesel of gas aanschaffen. Om emissievrije of andere zuinige bestelauto’s aantrekkelijker te maken, haalt de overheid deze soort bestelauto’s nu uit de BPM-vrijstellingsregeling. Daarnaast moeten zuinigere auto’s in het algemeen aantrekkelijker worden dan vervuilende auto’s. Daarom past de Belastingdienst ook de manier waarop de hoogte van de BPM wordt bepaald, aan.

 

Nu kijkt de Belastingdienst voor de hoogte van de BPM nog naar de netto-catalogusprijs. Dit gaat, met ingang van de nieuwe regels, voortaan bepaald worden door de zuinigheid van de auto. Hiervoor kijkt de overheid naar de CO2-uitstoot van jouw bestelauto. Hoe zuiniger je auto dus is, hoe minder BPM je hoeft te betalen.

 

Lees ook: “Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s: SEBA

 

Vanaf wanneer vervalt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s?

Er is nog geen definitieve ingangsdatum voor het vervallen van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s. Naar verwachting gaat de nieuwe regeling in op 1 januari 2025, al is dit nog niet zeker. Tot die tijd kunnen ondernemers de BPM-vrijstelling nog altijd aanvragen middels de huidige regelgeving.

END © TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×