• Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s: SEBA
  • Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s: SEBA
  • Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s: SEBA
TvdW
22-05-2023

Elektrisch rijden wordt onder consumenten steeds populairder, maar bij ondernemers blijft die populariteit nog wat uit. Toch zijn er al goede elektrische bedrijfsauto’s op de markt. Daarom is er de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, ofwel SEBA. Met deze regeling wil de overheid allerlei ondernemingen en non-profitinstellingen de mogelijkheid geven hun wagenpark te verduurzamen en de emissie van CO2 terug te dringen.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s?

Om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling, moet de bedrijfsauto die je op het oog hebt wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet deze, logischerwijs, volledig emissievrij zijn dankzij uitsluitend een elektromotor. Daarnaast moet de bedrijfsauto vallen in de zogeheten N1 of N2 voertuigclassificatie. Deze classificatie kijkt naar allerlei eigenschappen van de bedrijfswagen. Zo mag het maximale gewicht van de bedrijfsauto bijvoorbeeld 4.250 kilogram zijn.

 

Hoe hoog is de uitkering van SEBA?

Wanneer je een geschikte auto in de N1-categorie hebt gevonden, wordt de subsidie 10% van de netto catalogusprijs. Dit is tot een maximum van 5.000 euro. Subsidie voor een voertuig uit de N2-categorie wordt berekend over 10% van de verkoopprijs. Ook voor deze categorie geldt dat de subsidieregeling tot een maximum van 5.000 euro op kan lopen. Non-profitinstellingen of kleinere ondernemingen krijgen twee procentpunten extra terug in beide categorieën.

 

Hoe vraag ik subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s aan?

Je kunt je aanvraag voor SEBA het gehele jaar, dus tot en met 31 december, indienen. Hierbij gebruikt de overheid een zogeheten first come, first serve aanpak. Wanneer de beschikbare subsidies op zijn, kun je deze dus niet meer aanvragen. Dit is te vergelijken met de bekendere subsidies die consumenten nu ontvangen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Vorige maand was er nog zo’n 17.5 miljoen euro in de pot beschikbaar. Genoeg tijd om te kijken wat een subsidieloze bedrijfsauto binnen jouw bedrijf kan betekenen, dus!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×