• Vraag nu subsidie voor een elektrische auto aan
  • Vraag nu subsidie voor een elektrische auto aan
  • Vraag nu subsidie voor een elektrische auto aan
TvdW

Particulieren die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen kunnen daar vanaf dinsdag weer subsidie voor aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor nieuwe auto’s is dit jaar een bedrag van 2950 euro beschikbaar, dat is 400 euro minder dan in 2022. Voor tweedehandsauto’s blijft het bedrag met 2000 euro gelijk.

De regeling was vorig jaar behoorlijk populair: de subsidiepot voor nieuwe stekkerauto’s was eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Aanschaf in 2023

Doordat het bedrag per auto is verlaagd, kunnen meer mensen een gesubsidieerde auto aanschaffen. Vooral voor tweedehands auto’s is het budget opgeschroefd: daar is nu ruim 32 miljoen euro voor beschikbaar, goed voor 16.200 auto’s. Vorig jaar trok de overheid ruim 20 miljoen euro subsidie uit voor elektrische occasions, wat neerkomt op 10.200 auto’s.

Het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar.

Uitstootvermindering

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Anders dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, stoten die geen schadelijke stoffen uit. Dat scheelt in elk geval lokale luchtvervuiling. In hoeverre ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert door het gebruik van elektrische auto’s, is onder meer afhankelijk van de manier waarop de stroom waar de auto op rijdt is opgewekt.

Voorwaarden

Ben je particulier en zie je de subsidie voor elektrische auto’s wel zitten? Houd dan wel even rekening met deze voorwaarden:

  • De actieradius moet minimaal 120 km zijn. Dat is gelukkig bij vrijwel alle reguliere elektrische auto’s het geval. Goed om te weten: de actieradius wordt bepaald aan de hand van de WLTP-cyclus. Dit is een testcyclus waarbij alle auto’s op dezelfde manier gemeten worden. Je vindt de actieradius online bij de specs van de auto.
  • De catalogusprijs moet tussen de €12.000 en €45.000 zitten. Oppassen dus met het aanvinken van opties bij auto’s die net op het randje zitten. De auto mag écht niet duurder zijn dan €45.000.
  • De auto moet gebouwd zijn als elektrische auto. Auto’s die achteraf zijn omgebouwd naar elektrisch komen niet in aanmerking.
  • De koop- of leaseovereenkomst moet in 2023 gesloten zijn.
Bron: ANP
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord