• Belastingdienst stuurt brief intrekking bijzonder uitstel corona
  • Belastingdienst stuurt brief intrekking bijzonder uitstel corona
  • Belastingdienst stuurt brief intrekking bijzonder uitstel corona
TvdW
12-07-2023

In april 2023 heeft de Belastingdienst een brief gestuurd naar alle belastingplichtigen die niet konden voldoen aan de gestelde voorwaarden voor een speciale betalingsregeling. Die betalingsregeling betrof een bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis. De Belastingdienst liet via deze brief weten hoe de intrekking van bijzonder uitstel corona te voorkomen is.

 

Intrekking bijzonder uitstel corona voorkomen

Als een ondernemer naar aanleiding van de brief geen actie onderneemt, volgt in augustus 2023 een brief met het bericht dat de betalingsregeling definitief is ingetrokken. Hoewel de brief 15 augustus als datum heeft, wordt de brief wel eerder verzonden. Daarmee hebben de ontvangers nog ongeveer een maand om toch aanpassingen te doen. Als het uitstel komt te vervallen, moet het totale bedrag waarover het uitstel is verleend in één keer betaald worden. De betaling moet in dat geval voor 29 augustus 2023 voldaan zijn.

 

Voorwaarden voor intrekking bijzonder uitstel corona

Er zijn drie redenen waarom ondernemers niet langer aan de voorwaarden voor de betalingsregeling voldoen en daarom een brief hebben gekregen:

  1. Sinds 1 oktober 2022 is niet meer voldaan aan nieuwe betalingsverplichtingen;
  2. Sinds 1 oktober 2022 zijn de opgestelde termijnen van de speciale betalingsregelingen niet op tijd betaald;
  3. Vanaf 1 oktober 2022 loopt de onderneming achter met nieuwe betalingsverplichtingen én de termijnen van de speciale betalingsregeling

Als deze achterstanden niet zijn ingehaald of geen vraag tot aanpassing is ingediend, trekt de Belastingdienst de regeling in. Dit is ook het geval wanneer er geen verzoek tot schuldsanering ingediend is.

 

Lees ook: Brieven betalingsregeling bijzonder uitstel corona

 

Hoe is intrekking te voorkomen?

Wanneer je bericht hebt gehad dat je bijzonder uitstel corona is ingetrokken, kun je contact opnemen met de Belastingtelefoon (0800 – 0543). Zij kunnen de betalingsregeling alsnog voor je aanpassen, je helpen om de achterstanden in te halen of je aanvraag nog aan te passen.

Daarnaast moet je zorgen dat je alle achterstanden, opgelopen vanaf 1 oktober 2022, inloopt. Zolang je niet aan deze voorwaarde voldoet, kan het bijzonder uitstel niet aangepast worden. Voldoe je hier wel aan, dan kan een betaalpauze of een extra verlenging van het bijzonder uitstel aangevraagd worden. Meer informatie over bijvoorbeeld een betaalpauze of een extra verlenging vind je op de site van de Belastingdienst.

 

In beroep gaan tegen intrekking bijzonder uitstel coronaIntrekking bijzonder uitstel corona is te voorkomen door contact op te nemen met de Belastingtelefoon

Daarnaast kun je ook in beroep gaan tegen de beslissing. Dit doe je door een brief te sturen naar de Belastingdienst. Hierin neem je logischerwijs op waarom je het niet eens bent met het beoogde intrekken van de regeling. Ook het kenmerk dat genoemd staat op je intrekkingsbrief, je naam en je handtekening moeten in de brief staan. Je brief moet 4 dagen voor het intrekken binnen zijn, dus uiterlijk op 24 augustus 2023.

 

Geen actie? Kosten betalen

Doe je niets tegen het intrekken van bijzonder uitstel door corona? In dat geval moet je alle nog openstaande kosten betalen aan de Belastingdienst. Hiervoor rekent de Belastingdienst wel extra kosten. In eerste instantie bestaat dat uit een aanmaning. Betaal je na de aanmaning nog niet? Dan krijg je een dwangbevel. Elke stap extra kost meer geld. Hoeveel extra hangt af van de hoogte van je openstaande schuld.

Wil je geen actie ondernemen en gewoon betalen? Doe dit dan uiterlijk 31 augustus 2023. Zo voorkom je in veel gevallen hoge extra kosten.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×