• Gebruikelijk loon 2024: alles wat jij moet weten
  • Gebruikelijk loon 2024: alles wat jij moet weten
  • Gebruikelijk loon 2024: alles wat jij moet weten
Tvdw
13-12-2023

Voor een DGA (Directeur Grootaandeelhouder) gaat de Belastingdienst uit van een zogeheten gebruikelijk loon. Wat houdt dit loon precies in? En hoe is het gebruikelijk loon voor 2024 berekend? TvdW vertelt het je in deze blog!

 

Wat houdt het gebruikelijk loon in?

Het gebruikelijk loon heeft betrekking op de DGA van een onderneming. Deze Directeur Grootaandeelhouder bezit, zoals de naam al doet vermoeden, een groot deel van alle aandelen binnen het bedrijf en heeft tegelijkertijd een hoge bestuurlijke functie binnen datzelfde bedrijf. Het gebruikelijk loon van de DGA bestaat uit het bedrag dat hij of zij geacht wordt op te nemen als salaris door de Belastingdienst. Dit loon moet passen bij de werkzaamheden en het aantal uur dat een DGA in de functie steekt

 

De Belastingdienst kiest ervoor een verplicht minimumsalaris verplicht te stellen, om zo te voorkomen dat bedrijven hun DGA’s weinig loon uitbetalen om kosten te besparen of in dividend uitbetalen. Uitbetalingen middels dividend zijn een stuk minder belast dan uitbetalingen middels een salaris, waardoor het fiscaal voordeliger is te kiezen voor dividend. Daarom werkt de Belastingdienst met het gebruikelijk loon. Wil je jezelf in dividend uitbetalen? Dat kan nog steeds, maar wel alleen ná het uitkeren van een DGA-salaris.

 

Hoe moet je het gebruikelijk loon in 2024 berekenen?

In 2023 geldt een gebruikelijk loon van €51.000. In 2021 en 2022 was dat respectievelijk €47.000 en €48.000. De Belastingdienst past de hoogte van het gebruikelijk loon aan op basis onder andere de ontwikkeling van andere cao-lonen. Voor 2024 rekent de Belastingdienst met een zogeheten correctiefactor van 1,0961. Nemen we het gebruikelijk loon over 2023 (€51.000) en vermenigvuldigen we dat met de correctiefactor (1,0961), komen we uit op een bedrag van €55.901,10 euro.

Om het wat makkelijker te maken, heeft de Belastingdienst in 2024 gekozen voor een rond bedrag van €56.000. Dit bedrag is het vastgestelde gebruikelijk loon voor dga’s in 2024.

Daarmee is het gebruikelijk loon voor een dga in 2024 opnieuw flink gestegen. Zij krijgen er zomaar €5.000 per maand ‘bij’ ten opzichte van 2023. Eerst verwachtte men een bedrag van €52.000, maar dat bedrag is dus flink overstegen. Dat heeft alles te maken met de hogere correctiefactor voor 2024, die hard is gestegen dankzij toegenomen lonen, maar ook door toegenomen inflatie en andere zaken.

 

Lees ook: Hoe hoog is het minimumsalaris van een DGA?

 

Zijn er uitzonderingen op het berekenen van het gebruikelijk loon in 2024?

Je hoeft als DGA niet altijd €56.000 te ontvangen voor je werkzaamheden voor het bedrijf. In sommige gevallen kun je als DGA minder hoeven ontvangen, terwijl je in andere gevallen juist rekening moet houden met een hoger bedrag. Hoe dat zit, lichten we kort toe.

 

Het gebruikelijk loon is te berekenen door te kijken naar het minimum dat door de Belastingdienst is vast gesteld, óf door twee andere bedragen mits deze hoger zijn. Je kunt ook kijken naar het loon dat wordt uitbetaald aan de meest vergelijkbare dienstbetrekking, of het loon dat wordt uitbetaald aan de medewerker die het meest verdient. In dit geval wordt het gebruikelijk loon hoger dan de geschatte €56.000.

 

Je kunt aannemelijk maken dat het minimum hierboven binnen jouw organisatie echt te hoog is. In dat geval zal de Belastingdienst gaan rekenen met dit bedrag. Ook hiervoor moet je gebruik maken van de lonen voor de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Ben je DGA voor een start-up? Dan mag je zelfs het minimumloon als gebruikelijk loon aanhouden. De voorwaarden voor de regeling voor start-ups vind je op de website van de Belastingdienst.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×