• Hoe hoog is het minimumsalaris van een DGA?
  • Hoe hoog is het minimumsalaris van een DGA?
  • Hoe hoog is het minimumsalaris van een DGA?
TvdW
07-04-2023

Het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst is het belangrijkste naslagwerk voor ondernemers die alles willen weten over de aangifte van loonheffingen. De Belastingdienst voorziet dit handboek regelmatig van een update, met nieuwe regelingen en aanpassingen op bestaande regels. Sinds kort staat een nieuwe versie online, met een vijftal belangrijke veranderingen ten opzichte van de vorige versie. Een zo’n aanpassing is het minimumsalaris voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Daarom praten we je graag bij over deze nieuwe regelgeving.

 

Berekenen gebruikelijk loon DGA

Als je binnen een vennootschap of een coöperatie een aanmerkelijk belang hebt, kom je als werknemer in aanmerking voor de gebruikelijk-loonregeling. Deze regeling geeft aan dat een aanmerkelijkbelanghouder een loon moet krijgen dat ‘normaal’ is voor het niveau waarop en de tijd waarin hij of zij werkzaamheden uitvoert.

Om het gebruikelijk loon te bepalen, moet je het minimum van een van onderstaande bedragen aanhouden:

  1. Het loon dat wordt uitbetaald voor de dienstbetrekking die het meest vergelijkbaar is
  2. Het loon dat wordt uitbetaald aan de meestverdienende werknemer binnen de eigen vennootschap of binnen een verbonden vennootschap
  3. Minimaal €51.000 euro per 2023

Elk jaar past de overheid het minimale bedrag voor een gebruikelijk loon aan. Zo was dit in 2021 €47.000 en in 2022 €48.000.

 

Lees ook: Excessief lenen: herfinanciering schulden dga

 

Nieuwe regelingen: geen minimum gebruikelijk loon

In sommige gevallen is het mogelijk om het gebruikelijk loon op een lager totaalbedrag vast te stellen. We lopen elke uitzondering even kort met je door.

De eerste uitzondering op de regel voor het minimumsalaris van een DGA  is wanneer het aannemelijk is dat de meest vergelijkbare dienstbetrekking minder is dan het minimale bedrag van €51.000. In dat geval trek je het loon gelijk met 100% van het loon dat je uitkeert aan deze meest vergelijkbare dienstbetrekking.

Er geldt een daarnaast een uitzondering wanneer het volledige loon van de meest vergelijkbare functie minder hoog is dan de vergoeding die de meestverdienende werknemer binnen de eigen of een verbonden vennootschap ontvangt. Ook dan is het gebruikelijk loon voor de DGA 100% van de uitkering aan de meest vergelijkbare dienstbetrekking.

Bij de tweede uitzondering geldt sinds de nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen dat het standaard minimumbedrag van €51.000 vervalt.

 

Andere aanpassingen Handboek Loonheffingen

Over het algemeen zijn de aanpassingen aan het Handboek Loonheffingen in een nieuwe versie erg kleinschalig. Dat geldt ook voor de tweede versie van februari 2023. Zo zijn er wat technische verbeteringen doorgevoerd, zodat mensen met een zichtbeperking het bestand ook beter kunnen lezen. Verder zijn er twee voorbeelden verduidelijkt, een hyperlink aangepast en een onjuist aantal kalanderdagen rechtgezet. Waarschijnlijk zijn in een volledig nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen pas grotere aanpassingen zichtbaar.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×