• Excessief lenen: herfinanciering schulden dga
  • Excessief lenen: herfinanciering schulden dga
  • Excessief lenen: herfinanciering schulden dga
TvdW

Vanaf 2023 mag de dga (directeur-grootaandeelhouder) tot maximaal € 700.000 onbelast lenen van zijn eigen vennootschap(pen), met uitzondering van een financiering voor de eigen woning.

Vanuit de praktijk is bekend dat uitgeleende gelden aan de dga vaak zijn ingezet voor het bouwen van een vastgoedportefeuille. In die situatie kan de behoefte ontstaan om (een deel) van de schuld te gaan herfinancieren bij een derde partij. Het advies is in dat geval om vroegtijdig de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Er zijn diverse opties voor het (her)financieren van commercieel vastgoed, maar deze laten zich niet altijd vinden bij de traditionele banken.

Sinds de kredietcrisis zijn de banken zeer terughoudend in het financieren van commercieel vastgoed. De financieringskaders zijn op zijn minst fors aangescherpt of het loket is in veel gevallen dicht. Het (her)financieren van verhuurde woningen is op dit moment nog het meest kansrijk, maar in veel gevallen moet daarvoor worden uitgeweken naar alternatieve geldverstrekkers, die zich richten op vastgoed. Deze financieringsmarkt is vaak minder bekend en de voorwaarden lopen in de praktijk nogal uiteen.

Bron: Fiscount
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×