• Een op de drie zzp’ers vraagt btw uit zakelijke OV-ritten niet terug
  • Een op de drie zzp’ers vraagt btw uit zakelijke OV-ritten niet terug
  • Een op de drie zzp’ers vraagt btw uit zakelijke OV-ritten niet terug
TvdW
13-02-2023

Uit een onderzoek van Knab, waar ruim 800 zzp’ers aan deelnamen, blijkt dat twee op de tien zzp’ers weleens van het openbaar vervoer gebruik maakt. Van deze zzp’ers weet ongeveer 28% niet dat ze de betaalde btw (9%) kunnen verrekenen tijdens hun eigen btw-aangifte. Nog eens 5% van de zzp’ers weet wel dat dit mogelijk is, maar doet dit niet. Bijvoorbeeld omdat zij er niet aan denken, of dat het te veel gedoe is, omdat de Belastingdienst verlangt dat er dan een rittenregistratie wordt bijgehouden. Maar: waarom is het toch verstandig om de btw uit zakelijke ov-ritten terug te vragen? Dat laten we je zien in deze blog!

 

Btw op zakelijke ov-ritten blijkt flinke aftrekpost

Oskar Barendse (Financieel Expert bij Knab): “Vier uur openbaar vervoer per week, kost je al gauw zo’n € 60,-. Daarvan is € 5,- btw. Dat klinkt als een klein bedrag, maar op jaarbasis is dit wel € 260,-. Elk jaar weer. Bijna elke ondernemer weet dat zakelijke reiskosten – minus de btw – afgetrokken mogen worden van de winst. Maar dat je die betaalde btw meestal ook kunt terugvragen, is blijkbaar veel minder bekend.”

Het loont dus echt wel om de reiskosten bij te houden. Met het voorbeeld van Oskar betaal je per week € 55,- (excl. btw). Verdeeld over een heel jaar is dat € 2.860,- die je aan het einde van de rit over je belastbare winst mag aftrekken.

 

Lees ook: Overname iDeal: betaalsysteem wordt Wero

 

Klanten van Knab – maar ook andere Nederlandse banken – kunnen sinds kort met hun betaalpas ook in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Deze introductie van OVpay is voor Knab aanleiding geweest om te onderzoeken hoe zzp’ers omgaan met hun zakelijke ov-ritten. Zo kun je dus nog makkelijker reizen met het ov. Via OVpay.nl of ov-chipkaart.nl kunnen reisoverzichten gemakkelijk verkregen worden voor de rittenregistratie.

Bron KNAB en Accountancyvanmorgen.nl
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×