• Overname iDeal: betaalsysteem wordt Wero
  • Overname iDeal: betaalsysteem wordt Wero
  • Overname iDeal: betaalsysteem wordt Wero
TvdW
22-11-2023

Eind oktober kwam groen licht voor de overname van iDeal. Dit Nederlandse betaalsysteem, in handen van drie Nederlandse banken, komt nu onder het bewind van een Europees bedrijf. Dit consortium gaat werken aan een algemeen Europees betalingssysteem, dat iDeal op den duur gaat vervangen.

 

Ook na overname iDeal nog Nederlands stempel

Hoewel iDeal overgaat in een algemeen Europees betalingssysteem, blijft het principe een Nederlands stempel dragen. Dat vertelt de huidige ceo van Currence iDeal, Daniël van Delft. Het nieuwe systeem, dat Wero zal gaan heten, krijgt ongeveer dezelfde opzet als iDeal nu heeft. Omdat iDeal in Nederland zo’n robuuste functie heeft, wordt de kunde achter dit betaalprincipe meegenomen naar de opvolger.

 

Ondanks de overname blijven de Nederlandse banken nog voor 49% eigenaar van iDeal. Daarnaast nemen ze deel in het consortium, dat de naam EPI draagt (European Payments Initiative). EPI heeft ook andere diensten, bijvoorbeeld het in België populaire Payconiq, overgenomen. EPI zal deze diensten langzaamaan vervangen door Wero.

 

Lees ook: Belastingen betalen iDeal: zo doe je dat

 

Betere concurrentie dankzij overname iDeal

Binnen Europa moet een sterker alternatief voor Amerikaanse betaaldiensten als PayPal, MasterCard en Visa geboden kunnen worden. In Nederland is iDeal gemeengoed (maar liefst 70% van alle transacties loopt via iDeal), maar in landen als Duitsland en Frankrijk worden deze Amerikaanse diensten veelvuldig gebruikt. Door op Europese schaal samen te werken aan een goede betaaldienst, moet de concurrentiepositie tegenover Amerikaanse diensten een stuk sterker worden.

 

iDeal verdwijnt niet meteen

Je hoeft je de komende tijd in elk geval nog geen zorgen te maken dat iDeal voortijdig verdwijnt. De nieuwe dienst Wero wordt eerst in andere gebieden uitgerold en uitvoerig getest. Daarna zal sprake zijn van een overgangsfase: de optie om met Wero te betalen zal naast de optie om met iDeal te betalen verschijnen. De volledige vervanging duurt nog een aantal jaar.

Uiteindelijk moet Wero meer opties en flexibiliteit gaan bieden aan gebruikers. Zo kun je de dienst gaan gebruiken om periodieke abonnementen te betalen. Ook wordt gespreid én internationaal betalen een stuk eenvoudiger gemaakt.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×