• Halverwege 2023: tijd voor een tussentijds rapport!
  • Halverwege 2023: tijd voor een tussentijds rapport!
  • Halverwege 2023: tijd voor een tussentijds rapport!
TvdW
01-07-2023

Nu het eerste halfjaar van 2023 alweer voorbij is, is het een goed moment om te meten waar je met je bedrijf staat. Moet je bijvoorbeeld iets doen met een voorlopige aanslag? En hoe staat de prognose ervoor? Het belang van een tussentijds rapport valt niet te onderschatten, dus lopen we vandaag langs een paar zaken die je zo halverwege het jaar eens kunt bekijken.

 

Tussentijds rapport opmaken: voorlopige aanslag bekijken

Een voorlopige aanslag is simpel gezegd een aanslag die je al krijgt vóórdat de Belastingdienst je definitieve aanslag heeft verwerkt. Doordat de uiteindelijke bedragen nog niet vast staan, wordt gewerkt met geschatte bedragen. De Belastingdienst kan deze bedragen voor je schatten, of je kunt dit zelf doen.

Voor een voorlopige aanslag betaal je zelf maandelijks al een deel vooruit, of krijg je maandelijks al een bedrag terug van de Belastingdienst. Wanneer de aanslag dan definitief vast staat, wordt het bedrag dat je al betaald of ontvangen hebt verrekend met het totaal. Zo voorkom je dat je ineens een groot bedrag moet betalen, of dat je het hele jaar zuinig moet doen tot je bij de definitieve aanslag ineens veel geld terug krijgt.

Doordat de voorlopige aanslag berekend wordt aan de hand van geschatte bedragen, komen de maandelijkse te betalen of te ontvangen bedragen wel eens te hoog of te laag uit. Door halverwege het jaar te kijken hoe de voorlopige aanslag zich verhoudt tot je cijfers tot dan toe, kun je kijken hoe accuraat de bedragen nog zijn. Is het verschil erg groot? Pas je voorlopige aanslag dan aan: op die manier voorkom je dat je bij de definitieve aanslag bijvoorbeeld nog veel geld terug moet betalen.

Je tussentijdse rapportage bijwerken is wat werk, maar levert wel relevante inzichten op

Je tussentijdse rapportages uitwerken kan soms even rekenen zijn, maar levert je wel waardevolle inzichten op

Prognose bekijken bij tussentijdse rapport

Dat tussentijds eens naar je financiën kijken enorm handig kan zijn, hebben we al in eerdere blogs uitgelegd. Hiermee krijg je meer inzicht in je huidige financiën en de ontwikkeling hiervan. Gaan de zaken beter of slechter dan je verwacht? En wat ligt er nog in het vooruitzicht? Dit zijn allemaal zaken die je bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.

Voorkomen is altijd beter dan grenzen. Met deze tussentijdse cijfers kun je op tijd bijsturen als het mis dreigt te gaan. Of vooral doorgaan met de dingen die je nu doet. Deze tussentijdse inzichten kunnen je helpen de juiste richting in te sturen. Zo blijft je bedrijf ten alle tijden gezond!

 

Zelf checken of uitbesteden?

Halverwege het jaar een tussentijds rapport opstellen kan dus heel wat voordelen bieden. Maar: wil je dit zelf doen, of besteed je deze tussentijdse rapporten liever uit? TvdW helpt je daar graag mee. Zo kunnen we je onder meer helpen met het verwerken van bankafschriften, het bijhouden van de crediteuren- en debiteurenlast en tussentijdse correcties. De inhoud van de tussentijdse rapportages passen we graag aan naar de zaken die jij belangrijk vindt!

 

Benieuwd naar wat TvdW voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op of bekijk onze diensten!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×