• De noodzaak van een tussentijdse rapportage
 • De noodzaak van een tussentijdse rapportage
 • De noodzaak van een tussentijdse rapportage
TvdW
02-05-2023

Tussentijds inzicht in de financiën van je bedrijf kan een hele krachtige en effectieve manier zijn om je financiële resultaten nog wat bij te sturen. Inmiddels is het eerste kwartaal van 2023 alweer voorbij; het ideale moment om de eerste tussentijdse rapportage van dit jaar op te stellen. Want ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen! In deze blog laten we je de enorme kracht van tussentijdse cijfers zien.

 

Het doel van een tussentijdse rapportage

Waar bedrijven voorheen soms genoeg informatie hadden aan een eenmalig jaarrapport of jaarrekening, willen zij tegenwoordig graag meer inzicht. Dit vinden wij bij TvdW een enorm goede ontwikkeling. Met name tijdens de coronacrisis snakten ondernemers naar de financiële vooruitzichten van dat moment.

Tussentijdse rapportages vormen de opstap naar meer inzicht in de ontwikkeling en financiële positie van jouw onderneming. Door gebruik te maken van tussentijdse cijfers kun je jouw onderneming gedurende het jaar bijsturen. Hierdoor kun je minder goed lopende bedrijfsonderdelen eerder bijsturen en goedlopende zaken beter ontwikkelen om vervolgens de vruchten hiervan te plukken. Zo hoef je niet te wachten op een definitieve jaarrekening om beslissingen te maken. Ook kan het fiscaal voordelig zijn om tussentijds inzicht te hebben in de cijfers van uw onderneming. Denk dan bijvoorbeeld aan de ruimte in de werkkostenregeling of de toepassing van de investeringsaftrek.

 

Lees ook: SRA-Corona Barometer: “Ondernemers meer behoefte aan stuurinformatie van accountant”

 

Beknopte voordelen tussentijdse rapportage:

 • Vergelijking met prognose of periode vorig jaar;
 • Beslissingen nemen op basis van actuele cijfers;
 • Gedurende het jaar bijsturen;
 • Tijdig inspelen op de fiscale situatie van uw onderneming;
 • Sneller inspelen op strategische keuzes;

 

Proactief ondernemen

Eén financieel meetpunt per jaar is niet voldoende om tijdig te anticiperen op veranderingen. De jaarrekening van het voorgaande jaar wordt soms ten onrechte als uitgangspunt gebruikt voor actuele beslissingen zoals investeren in een nieuwe bedrijfsauto. Tussentijdse cijfers helpen je om verantwoordelijke keuzes te maken bij de bedrijfsvoering. Daarnaast kijken wij gedurende het jaar proactief, samen met jou, naar de cijfers van je bedrijf.

 

Rapportage

De tussentijdse rapportage lijkt grotendeels op de jaarrekening. Het verschil zit hem enkel in welke periode de rapportage moet worden opgesteld. Een jaarrekening wordt opgesteld over een boekjaar. De tussentijdse rapportage wordt opgesteld over de door jou gewenste periode: maandelijks, per kwartaal of per halfjaar. In de tussentijdse rapportage zet je de balans, winst- en verliesrekening en de jaaroverzichten van de desbetreffende periode. In de rapportage wordt een vergelijking gemaakt met de resultaten van voorgaande perioden en eventuele begrotingen. Hierdoor zie je hoe je onderneming ervoor staat en/of de beoogde doelstelling gehaald worden. Het TvdW-team geeft hierbij graag een passend advies over je fiscale of bedrijfseconomische situatie.

 

TvdW kijkt graag met jouw tussentijdse rapportage mee

TvdW kijkt graag, samen met jou, mee met je tussentijdse rapportages

 

Mogelijkheden bij TvdW

De absolute voorwaarde om efficiënt gebruik te maken van een tussentijdse rapportage? Een actuele en correcte administratie! TvdW verzorgt voor vele bedrijven administraties. Enkele werkzaamheden die wij voor je kunnen uitvoeren zijn:

 • Het (online)boeken van de in- & verkoopfacturen;
 • Het verwerken van de bankafschriften (indien van toepassing: Molly, Paypal etc.);
 • Het afschrijven van de investeringen;
 • Het boeken van de loonjournaalposten;
 • Het bijhouden van de crediteuren- & debiteurenlijst;
 • Het verwerken van aanvullende informatie;
 • Tussentijdse correcties.

Is jouw administratie al actueel en correct? Ook dan kun je bij TvdW terecht. We verzorgen bij TvdW namelijk ook tussentijdse rapportages. Samen met jou bepalen we de inhoud van de rapportages, zodat je ook echt inzicht krijgt in de zaken die jij het meest belangrijk vind. Met onze dienst Financial Fitness gaan we zelfs nog verder!

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×