• Definitieve berekening kinderopvangtoeslag bekend
  • Definitieve berekening kinderopvangtoeslag bekend
  • Definitieve berekening kinderopvangtoeslag bekend
TvdW
26-04-2024

Vanaf 1 juli wordt de definitieve berekening voor je kinderopvangtoeslag 2023 berekend. Het bedrag dat je maandelijks hebt gekregen, is berekend met een voorlopige voorschotberekening. Hierbij zijn de gegevens die je bij de aanvraag hebt opgegeven gebruikt. Nu zijn je definitieve gegevens bekend, dus kan ook je definitieve kinderopvangtoeslag worden bepaald. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende fouten bij het opgeven van gegevens en het proces bij het verzoek voor het doorgeven van missende gegevens.

 

Definitieve berekening kinderopvangtoeslag

In juni kun je als ouder een brief ontvangen met het verzoek om de Jaaropgaaf Kinderopvanguren van 2023 op te sturen. Bij de brief is ook een antwoordformulier toegevoegd. De Belastingdienst kan de definitieve berekening maken zodra de jaaropgaaf en het antwoordformulier binnen zijn. Je krijgt 3 weken de tijd om alle gevraagde formulieren/gegevens op te sturen.  In de ontvangen brief geven ze een precieze datum wanneer alles binnen moet zijn.

 

Wat gebeurt er als je de brief negeert?

In eerste instantie ontvang je in augustus een herinnering als de gevraagde documenten niet ontvangen zijn. Bij deze herinnering ontvang je een nieuwe datum waarop de documenten binnen moeten zijn.

 

Heeft de Belastingdienst na deze datum in de herinnering nog steeds geen documenten ontvangen? Dan ontvang je een aanmaning en loop je het risico om alle ontvangen kinderopvangtoeslag terug te betalen. Neem de brief dus uitermate serieus en zorg ervoor dat alle documenten en gegevens kloppend en voor de einddatum binnen zijn.

 

Rente na 1 Juli

Als je vanaf 1 juli een definitieve berekening krijgt, wordt daar rente over gerekend. Dit gebeurt vanaf 1 juli tot de datum van je definitieve berekening. Voor zowel het terugkrijgen van een bedrag als het betalen van een bedrag, wordt 4% rente berekend. Moet je dus geld terugkrijgen, ontvang je 4% rente als compensatie van de Belastingdienst. Moet je zelf bijbetalen, ontvang je dus 4% extra aan rente over het totale bedrag.

 

Meest voorkomende redenen voor het terugbetalen van de kinderopvangtoeslag

Het kan voorkomen dat je voorlopige voorschotberekening niet meer klopt, omdat de gegevens uit je aanvraag zijn veranderd. Dit kan zijn wanneer jouw kind minder uren naar de opvang is geweest dan je hebt opgegeven. Als je dit tussentijds niet hebt gewijzigd, heb je hiervoor teveel toeslag gekregen en moet je dit terugbetalen.

 

Ook wanneer je inkomen is gestegen ten opzichte van je inkomen in de voorschotbeschikking moet je (een deel van) de ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen.

 

Wil je meer weten over hoe je toeslagen, waaronder de kinderopvangtoeslag, terug moet betalen? Lees dan dit artikel van de Belastingdienst.

 

Wijzig je gegevens via Toeslagen app

Via de App Toeslagen kun je tegenwoordig snel en gemakkelijk jouw gegevens of de opvang gegevens wijzigen. Je kunt onder andere het aantal uren opvang wijzigen, een andere locatie toevoegen – mocht je kind naar meerdere opvanglocaties gaan – en de opvang (tijdelijk) volledig stopzetten.

 

Verandert er iets in je eigen inkomen? Dan kun je dit ook gemakkelijk via de app doorgeven zodat je altijd het juiste bedrag per maand krijgt. Zo voorkom je dat je bij een definitieve berekening terug moet betalen.

 

Belangrijk: om gebruik te maken van de app heb je wel je inlog gegevens van je DigiD nodig. Wil je meer weten over de Toeslagen app? Lees dan deze blog die we eerder over deze app schreven.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×