• Dit valt op in de Voorjaarsnota 2024
  • Dit valt op in de Voorjaarsnota 2024
  • Dit valt op in de Voorjaarsnota 2024
Tvdw
18-04-2024

Deze week stond in het teken van de Voorjaarsnota 2024. Die is door verantwoordelijk minister Van Weyenberg (Financiën) opgestuurd naar de Tweede Kamer ter controle. In de nota springen een aantal zaken in het oog, zoals een aantal nieuwe opmerkelijke belastingconstructies binnen het Eindejaarsbesluit 2024, het Belastingplan 2025 of de Fiscale Verzamelwet 2025. We bespreken de belangrijkste zaken uit de Voorjaarsnota 2024 met je in deze blog. 

 

1: Emissievrije personenauto’s langer fiscaal voordeel 

Emissievrije auto’s, zoals elektrische voertuigen, zouden binnenkort het volledige bedrag aan wegenbelasting moeten gaan betalen. Nu hoefden zij nog helemaal geen wegenbelasting te betalen. Doordat deze auto’s zonder verbrandingsmotoren vaak een stuk zwaarder zijn, bijvoorbeeld door de grotere batterij, moeten zij ook veel wegenbelasting betalen. Om te voorkomen dat elektrisch rijden te duur wordt, krijgen emissievrije personenauto’s nog een aantal jaar extra korting op de wegenbelasting. 

 

Vanaf 2026 gaat een korting van 40% gelden. In 2029 gaat het percentage omlaag naar 35%. De laatste aanpassing vindt plaats in 2030; dan krijgen automobilisten nog 30% korting voor hun emissievrije personenauto. Op die manier wil de overheid de aanschaf van emissievrije personenauto’s weer verder aanwakkeren. 

 

Lees ook: De belangrijkste wijzigingen in de voorjaarsnota

 

2: Inkomsten overheid compenseren 

De inkomsten voor de overheid vielen dit jaar lager uit dan vooraf veracht. Dit komt doordat enkele maatregelen uit het Belastingplan werden teruggedraaid. Denk dan aan het afschaffen van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen, of de afschaffing van energiebelasting voor de zware industrie die niet langer doorging. In totaal zorgden deze aanpassingen voor een half miljard minder inkomsten voor 2025 en structureel voor bijna één miljard. 

 

Met als doel deze tegenvallers te compenseren, is een technische invulling afgesproken. Ten gevolge van deze technische invulling gaat de energiebelasting omhoog in de hogere schijven. Tegelijkertijd gaat de mkb-winstvrijstelling omlaag, waardoor ondernemers minder van hun belastbare winst af kunnen trekken en zo meer belasting moeten betalen. 

 

3: Aangekondigde opmerkelijke belastingconstructies 

De Overheid heeft zichzelf opgelegd elke Voorjaarsnota een overzicht te tonen met opmerkelijke belastingconstructies die er in de toekomst aan zitten te komen en deze mee te sturen naar de Tweede Kamer. Daarom worden in de Voorjaarsnota 2024 negen van zulke constructies aangehaald. Drie hiervan zijn opgenomen in het Belastingplan 2024. Dat zijn: 

  1. Het ontwijken van btw en overdrachtsbelasting middels vastgoedaandelentransacties; 
  2. Dividendstripping;
  3. Het ontlopen van belasting door vastgoed te verhuren binnen de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) in de schenk- en erfbelasting of via de DSR (doorschuifregeling) in de inkomstenbelasting.  

 

In het Eindejaarsbesluit 2024, Belastingplan 2025 of Fiscale verzamelwet 2025 zijn vijf andere regelingen opgenomen. Dat zijn: 

  1. Meerdere constructies binnen de kavelruilvrijstelling;
  2. Kortstondige verhuurconstructies binnen de btw;
  3. Belastingontwijking middels de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting (OVB); 
  4. Opknipgedrag binnen vastgoed-bv’s om de renteaftrek maximaal toe te kunnen passen;
  5. Belastingontwijking middels een niet-gangbare uitvoeringen van pensioenafspraken binnen een bv. 

 

Ten slotte stond er nog een constructie uit 2023 open. Omdat de aanpak hiervan bepalen lastig was, heeft deze constructie vertraging opgelopen. Het gaat dan om de ontwijking van heffingen uit Box 3 middels agiostortingen en het terugkopen van bezittingen. Deze regeling gaat de Overheid dus de komende periode verder uitwerken. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×