• De belangrijkste wijzigingen in de voorjaarsnota
  • De belangrijkste wijzigingen in de voorjaarsnota
  • De belangrijkste wijzigingen in de voorjaarsnota
TvdW
05-05-2023

Minister van Financiën Sigrid Kaag stuurde eind vorige maand de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. Hierin zijn een hele hoop zaken besproken. De belangrijkste wijzigingen in de voorjaarsnota zetten wij voor je op een rij.

 

STAP-budget afgeschaft

We beginnen direct met de grootste verrassing: het STAP-budget komt vanaf 2024 volledig te vervallen. Dat is opvallend, aangezien de STAP-financiering van 1.000 euro nog niet eens zo heel lang actief was. Met dit budget konden burgers zichzelf blijven ontwikkelen middels een bij het STAP aangesloten studie, opleiding of cursus. Hoewel het STAP-budget volledig wordt afgeschaald, heeft het Kabinet al wel naar alternatieven gekeken om zelfontwikkeling te blijven stimuleren. Afgelopen maandag is de aanvraag voor STAP-subsidies wel doorgegaan zoals gepland. De 32 miljoen euro die hiervoor beschikbaar was, was binnen 3 uur volledig uitgeloofd.

 

Nieuw financieringsstelsel kinderopvang

Het kabinet had al eerder plannen om de financiering voor Nederlandse kinderopvang volledig op de schop te gooien. Omdat de vraag naar kinderopvang nu zo hard is gestegen, lijkt het het Kabinet onverantwoord deze plannen al snel in te voeren. Zij voorzagen risico’s voor onder meer de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de kinderopvang. Daarom is besloten het plan met twee jaar uit te stellen: van 2025 naar 2027. Dit uitstel zorgt ook voor het vrijkomen van 4,7 miljard euro. Wel komt er in 2025 en 2026 1,6 miljard euro vrij om de overgang naar het nieuwe stelsel soepel te laten verlopen.

 

Afschaffing Loonkostenvoordeel ouderen

Een van de andere belangrijke wijzigingen in de voorjaarsnota heeft te maken met het LKV: het loonkostenvoordeel voor ouderen. Deze bleek helaas niet geschikt om het beoogde doel te bereiken. De LKV-bedragen worden altijd in het jaar nadat ze zijn vastgesteld uit. Aangezien deze regeling pas in 2026 komt te vervallen, zal er pas in 2027 pas een besparing dankzij deze regeling zijn.

Dankzij de wijzigingen in de voorjaarsnota komt voor deze ouderen het LKV te vervallen

Dankzij de wijzigingen in de Voorjaarsnota komt voor dit oudere, werkende stel de LKV te vervallen

 

Verdere belastingmaatregelen

In de Voorjaarsnota is ook gekeken naar verschillende fiscale constructies. Deze worden vanaf 2024 aangepakt. Zo gaat het Kabinet aan de slag met het verfijnen van verschillende, al geplande maatregelen. Een voorbeeld hiervan is de overbruggings-wetgeving rondom Box 3. De definitieve wijzigingen volgen in de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag in september.

 

Dividendstrippen aangepakt

Dividendstripping houdt in dat dividend in twee verschillende ‘gerechtigdheden’ wordt opgesplitst: economisch en juridisch. Door deze splitsing kunnen de ontvangers van het dividend belastingvoordeel ontvangen. Nu zijn er twee maatregelen genomen om dit beter aan te pakken. Zo moet er een verplichte registratiedatum komen en staat de inspecteur binnenkort sterker door het aanpassen van de bewijslastverdeling. Zo kan het Kabinet voorkomen dat er te weinig dividendbelasting betaald wordt.

 

Lees ook: Belastingplan 2023, maatregelen overig

 

Aanpassingen aan Box 3

Met name Box 3 heeft te maken met een aantal aanpassingen. Zo wordt het nieuwe stelsel dat gepland stond voor 2026 uitgesteld naar 2027. Ook is de methode waarop dubbele belastingen met zowel Nederlands als buitenlands inkomen verder aangescherpt, om dubbele belastingen te voorkomen. Een andere wijziging uit de voorjaarsnota wat betreft box 3 zijn dat het vermogen uit een VvE tijdens de overbruggingsperiode naar het nieuwe Box 3-stelsel onder ‘overige bezettingen’ komt te vallen. Ten slot is er nog het defiscaliseren van vorderingen en schulden. Dit kan plaatsvinden tussen fiscale partners of tussen ouders en hun minderjarige kind. Deze bedragen hoef je niet meer op te nemen in de belastingaangifte.

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×