• Gastblog Fintessa: Lijfrente interessanter door nieuwe pensioenwet
  • Gastblog Fintessa: Lijfrente interessanter door nieuwe pensioenwet
  • Gastblog Fintessa: Lijfrente interessanter door nieuwe pensioenwet
TvdW
24-07-2023

In onze nieuwe rubriek ‘De Gastblog’ laten we onze partners aan het woord over onderwerpen waarin zij gespecialiseerd zijn! De eerste gastblog komt van Fintessa: een zelfstandige, actieve en onafhankelijke vermogensbeheerder in Nederland, gevestigd in Baarn en meervoudig winnaar van de Cashcow Award. Fintessa biedt persoonlijk maatwerk vermogensbeheer voor particulieren en voor (ex-)ondernemers die in privé of de BV vermogen opbouwen of hebben opgebouwd.  Elke portefeuille is volledig op maat en dynamisch afgestemd op het beleggingsdoel. Bij hetIn deze gastblog neemt VRY van Fintessa je mee door alle kansen voor lijfrente door de nieuwe pensioenwet opbouwen en beheren van de portefeuille wordt een zo goed mogelijke spreiding aangebracht door te beleggen in diverse regio’s en sectoren die bij voorkeur verschillend reageren op veranderingen in de economie. Met VRY van Fintessa biedt Fintessa ondernemers en particulieren met een lijfrentekapitaal, zowel in de opbouwende fase alsook in de uitkerende fase de kans dit geheel of gedeeltelijk  te laten beleggen. In deze blog neemt VRY van Fintessa je mee in de kansen voor lijfrente door de nieuwe pensioenwet.

 

Nieuwe mogelijkheden voor lijfrente door nieuwe pensioenwet

Dankzij de nieuwe pensioenwet zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden voor lijfrentes ontstaan. Deze nieuwe pensioenwet had echter heel wat voeten in de aarde. Eerst is een aantal jaar druk onderhandeld tussen overheid, werknemers en werkgevers. Daarnaast was er heel wat lobbywerk voor nodig om de wet ook door de Tweede en de Eerste Kamer te krijgen, maar eindelijk is het zo ver. De Pensioenwet heeft vooral invloed op alle pensioenen die werknemers bij hun werkgevers opbouwen. Toch zijn er ook een aantal kleinere wijzigingen voor pensioenen die worden opgebouwd via een lijfrente of een bankspaarproduct.

 

Lees ook: Wet Toekomst Pensioenen: alles over deze nieuwe wet

 

Nieuwe pensioenwet: hogere jaarruimte

De belangrijkste aanpassing binnen de nieuwe Pensioenwet is dat de jaarruimte voor lijfrentes een heel stuk hoger wordt. De jaarruimte bestaat uit het bedrag dat je jaarlijks af kunt trekken van je belasting omdat je dit stort op je lijfrenterekening. Met deze verhoging kunnen spaarders met een lijfrente een vergelijkbaar bedrag storten als werknemers van hun werkgever ontvangen. Dat is voor iedereen gunstig en met name voor zzp’ers die kunnen nu ongeremd sparen of beleggen voor later. De hogere jaarruimte is direct ingegaan en geldt voor heel 2023.

 

Naast jaarruimte ook hogere reserveringsruimte

Er is een mogelijkheid om meer in te leggen dan de jaarruimte. Dit doe je door jaarruimte uit eerdere jaren te gebruiken, waar je in die jaren geen aanspraak op hebt gemaakt. Dit is dan de zogenaamde reserveringsruimte, ook wel inhaalruimte genoemd. Waar de reserveringsruimte vroeger 7 jaar terugging, is dat nu opgerekt naar 10 jaar. Ook is de hoogte van de reserveringsruimte flink opgeschroefd.

 

Doorwerken na AOW-leeftijd: langere jaarruimte

Het is steeds populairder om na het bereiken van de AOW-leeftijd toch nog even door te werken. Zo kunnen (bijna) gepensioneerden toch nog een extra financiële buffer opbouwen. In de vorige Pensioenwet konden deze ouderen met een lijfrente voor het laatst gebruik maken van hun jaarruimte in het jaar dat ze de AOW-leeftijd bereikten. Daar is bij de nieuwe wet beter rekening mee gehouden: je kunt nu tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog gebruik maken van de jaarruimte.

 

Belang van Wet Bedrag Ineens

Hoewel de Wet Bedrag Ineens losstaat van de huidige aanpassingen en ook al eerder aangenomen werd, is deze wél heel belangrijk. De Wet stelt gepensioneerden namelijk in staat om op hun pensioendatum ineens een deel van het totale pensioenkapitaal op te nemen. Dit bedrag mag maximaal 10 procent van de totale waarde zijn en geldt zowel voor pensioen bij een werkgever als bij een lijfrente. Je betaalt over dit bedrag met de Wet Bedrag Ineens wel inkomstenbelasting, maar geen revisierente (en dus geen fiscale boete).

De Wet Bedrag Ineens zou officieel ingaan op 1 januari 2024, maar dat is nu uitgesteld tot 1 juli van datzelfde jaar. Wil je je uitkering in 2023 laten starten? Dan kun je helaas nog geen gebruik maken van deze regeling.

 

Veel geld opnemen: verstandig of niet?

Het hangt van je persoonlijke omstandigheden af of het opnemen van een bedrag middels Wet Bedrag Ineens verstandig is. Een groot bedrag opnemen verhoogt je inkomen dat jaar natuurlijk flink, wat misschien wel een hoger belastingtarief als gevolg heeft. De opname kan ook van invloed zijn op de toeslagen die je ontvangt. Aan de andere kant wordt de periodieke uitkering in het vervolg lager dankzij de uitbetaling. Overweeg je de opname middels de Wet Bedrag Ineens? Laat je eens adviseren, bijvoorbeeld door de experts van TvdW.

 

Wil je meer weten over de nieuwe pensioenwet en de mogelijkheden tot beleggen met lijfrente? Daarvoor heeft VRY van Fintessa een informatieve hand-out opgesteld, die je hieronder kunt downloaden:

VRY van Fintessa Handout pensioenwet Juli 2023

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×