• Uittreksels UBO-register opvragen? Uitgesteld tot augustus
  • Uittreksels UBO-register opvragen? Uitgesteld tot augustus
  • Uittreksels UBO-register opvragen? Uitgesteld tot augustus
Altijd up-to-date
01-07-2024

Nadat eerder al bekend was dat het UBO-register in strijd was met het recht op privacy, is besloten om slechts een beperkte toegang tot deze registers te verschaffen. Het was de bedoeling de uittreksels uit het UBO-register vanaf juni 2024 beschikbaar te maken, maar: deze datum is niet gehaald. De nieuwe datum is vastgesteld op 1 augustus 2024. Wil je meer weten over het opvragen van uittreksels uit het UBO-register? Lees dan deze blog.

 

Wil je een kleine opfrisser wat het UBO-register precies inhoudt? Daar schreven we eerder deze blog over.

 

Update van demissionair minister over uittreksels UBO-register opvragen

Demissionair minister Van Weyenberg (Financiën) heeft de Tweede Kamer in april een update gegeven over de toen huidige situatie rondom het UBO-register. Wwft-instellingen konden toen geen uittreksels van het UBO-register raadplegen dankzij een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Om deze instellingen toch tegemoet te komen, kon middels een bevestigingsmail van de KvK toch gekeken worden of iemand geregistreerd was in het register. Deze regeling is echter per 1 juni komen te vervallen. Daarom is gekeken naar een vervangend systeem dat op 1 juni klaar zou zijn, maar dat is niet gelukt.

 

Uittreksels UBO-register voor 1 juni opvragen technisch onhaalbaar

Het was voor de KvK ‘technisch onhaalbaar’ om vanaf 1 juni een gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register op te vragen. De nieuwe datum die het KvK geeft is 1 augustus. Vanaf dat moment moeten cliënten, die een samenwerking met een nieuwe zakelijke relatie aangaan, een gewaarmerkt uittreksel van het UBO-register kunnen opvragen.

 

Tijdelijke maatregel langer van kracht

Omdat het KvK nog niet klaar is voor de nieuwe regeling, wordt tot 1 augustus teruggevallen op de voorgaande regeling. Middels een bevestigingsmail van de KvK kan een Wwft-instelling toch vaststellen of een entiteit is opgenomen in het UBO-register. Daarnaast is een screenshot van de gegevens in het UBO-register sinds kort ook voldoende bewijs.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×