• Wat is het UBO-register?
  • Wat is het UBO-register?
  • Wat is het UBO-register?
TvdW
10-11-2022

Er zijn twee soorten UBO-registers. Een UBO-register voor ondernemingen, stichtingen en verenigingen maar ook een register voor trusts, fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies. In dit artikel richten wij ons voornamelijk op het UBO-register voor ondernemingen. Voor meer informatie over UBO-register trusts, klik hier.

 

Wat houdt een UBO-register in?

De UBO-registers zijn ervoor om te helpen fraude en witwassen te voorkomen. Er wordt geregistreerd per organisatie wie de Ultimate Beneficial Owner, oftewel UBO, is. Een UBO is een persoon die de uiteindelijke eigenaar is van een organisatie of het zeggenschap daarover heeft. De meeste organisaties zijn verplicht zich te melden. Deze zijn als volgt:

  • Niet-beursgenoteerde bv’s en nv’s, SE (Europese nv) of SCE (Europese coöperatieve vennootschap);
  • Stichtingen
  • Cv, vof, maatschap, EESV of rederij;
  • Coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij of vereniging;

Ook hier gelden uitzonderingen, voor meer informatie zie hier.

 

Op 1 oktober 2022 is gebleken dat pas rond de 67% van de organisaties die UBO-plichtig zijn zich hebben aangemeld, maar het was de bedoeling dat de UBO-plichtige organisaties zich al per 27 maart in hadden geschreven.

Wanneer een organisatie te laat is met het inschrijven van de UBO of de aangifte foutief heeft ingeleverd kunnen er consequenties zijn. Sinds 27 maart 2022 zijn UBO-plichtige organisaties in overtreding als zij hun UBO’s nog niet ingediend hebben.

 

De KVK geeft door aan het BEH (Bureau Economische Handhaving) welke organisaties in het handelsregister staan maar niet in het UBO-register. Het BEH neemt contact op met de organisaties om te herinneren dat zij zich nog moeten registreren. Wordt dit niet op tijd gedaan dan kan er een boete of een dwangsom opgelegd worden. Een boete is maximaal € 22.500,- maar voor een dwangsom geldt geen maximumbedrag. Zie hier voor meer informatie.

 

Wie of wat zijn de belangen om de UBO te bepalen?

Het is mogelijk dat een organisatie meerdere UBO’s heeft. Er zijn echter verschillende belangen die een persoon kan hebben om UBO te worden, deze zijn als volgt:

  1. Mensen die recht hebben op meer dan 25% van het vermogen;
  2. Mensen die meer dan 25% stemrecht hebben;
  3. Mensen die op een andere manier zeggenschap hebben, maar géén bestuurder zijn (Bijvoorbeeld een donateur die een organisatie financiert);
  4. Zijn geen van de bovenstaande belangen van toepassing, dan zijn de bestuurders de UBO’s;

Wanneer er meer dan 1 belang van toepassing is, dan is het aangeraden om voor het eerste belang te kiezen dat van toepassing is. Zie hier voor meer informatie.

 

UpdateDe algemene toegankelijkheid van het register van eigenaren van bedrijven, het zogenoemde UBO-register, is in strijd met het recht op privacy. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. In de uitspraak staat dat de brede toegang tot deze informatie een ernstige inbreuk vormt op de privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Lees hier meer. //

Bron: KvK, Rijksoverheid en Fiscaalvanmorgen
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×