• Diensten leveren in het buitenland: zo meld je btw
  • Diensten leveren in het buitenland: zo meld je btw
  • Diensten leveren in het buitenland: zo meld je btw
Tvdw
01-05-2024

Binnen de Europese Unie kennen we een vrij verkeer van diensten. Als ondernemer kun je dus makkelijk leveren aan klanten in andere EU-landen. Daar hangen wel wat andere regels aan vast, zoals met het verleggen van de btw en andere eisen aan een factuur. Wat er allemaal komt kijken bij het leveren van diensten in het buitenland en hoe het zit met btw, vertellen we je in deze blog!

 

Btw bij het leveren van diensten in het buitenland: zakelijk

Rond de btw gelden net andere regels dan wanneer je diensten binnen Nederland zou leveren. De btw moet je namelijk verleggen naar je zakelijke klant. Op je factuur – zonder btw – geef je aan dat de ‘btw verlegd’ is. Je klant kan vervolgens btw betalen in zijn eigen land. Dit moet je aangeven op je btw-aangifte én middels een aparte opgaaf ICP: Intracommunautaire Prestaties

 

Let op: je mag de btw niet altijd verleggen. Dat geldt voor cateringdiensten of het kortdurend verhuren van een vervoermiddel.

 

Soms moet jij als ondernemer ook btw-aangifte doen in het land waar je diensten levert. Op deze site vind je een overzicht met verschillende portalen per land. In dit geval kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

 

Lees ook: Nieuw: Europese variant van KOR

 

Btw bij het leveren van diensten in het buitenland: particulier

Je kunt natuurlijk ook diensten leveren aan particulieren in het buitenland. In dat geval betalen zij meestal het Nederlandse btw-tarief en hoef je de btw dus niet te vertellen. Wat je precies moet doen met de btw wanneer je bepaalde diensten binnen de EU levert aan particulieren, kun je controleren middels deze checklist.

 

Btw-nummer controleren

Controleer vooraf altijd het btw-identificatienummer van je klant, vooral wanneer je de btw wilt verleggen. Als later blijkt dat je klant geen geldig btw-nummer heeft en dus een particulier is, moet jij als ondernemer alsnog de btw betalen middels een naheffingsaanslag. Dit btw-id kun je gemakkelijk online controleren.

 

Eénloketsysteem: eenvoudig btw melden

Hoe je het melden van btw door verkopen binnen de EU het beste kunt aanpakken, laten we je zien in onderstaand schema. Hier zetten we verschillende opties voor je op een rij, zodat jij kunt selecteren welke optie het beste bij jouw bedrijf past.

 

Goederen leveren binnen de EU

Wanneer je goederen levert aan klanten die zelf geen btw-aangifte doen, moet je de btw hierbij aangeven in het EU-land waar je de goederen verkoopt. Dat kun je doen middels de Unieregeling binnen het éénloketsysteem.

 

Goederen leveren van buiten de EU

Wanneer je goederen van buiten de EU verkoopt aan klanten binnen de EU die geen btw-aangifte doen, moet je btw aangeven in het EU-land waar je de goederen verkoopt. Ook hiervoor kun je de éénloketregeling gebruiken, middels de ‘Invoerregeling’.

 

Goederen leveren aan particulieren

Wanneer je goederen levert aan particulieren en hierdoor zelf btw moet betalen in het buitenland, kun je dit aangeven met de Unieregeling die is opgenomen in het éénloketsysteem.

 

Ik fungeer als tussenpersoon

Ondernemers die buiten de EU gevestigd zijn en binnen de EU zaken willen doen, hebben een tussenpersoon nodig om aan de ‘Invoerregeling’ te kunnen voldoen. Een voorbeeld van een tussenpersoon is een belastingadviseur die in Nederland gevestigd is. Meer over zo’n tussenpersoon vind je hier.

 

Goederen leveren via een digitaal (handels)platform

Wanneer je goederen van verschillende leveranciers via één overkoepelend platform verkoopt aan particulieren, bijvoorbeeld via een webshop, gelden meerdere opties. Het hangt hierbij af wat precies het doel van je website is en waar je goederen vandaan komen. Hier lees je meer informatie over wat voor jouw digitale platform werkt.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×