• VNO-NCW: stop met loonstijging en lastenverzwaring bedrijven
  • VNO-NCW: stop met loonstijging en lastenverzwaring bedrijven
  • VNO-NCW: stop met loonstijging en lastenverzwaring bedrijven
TvdW
28-08-2023

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest voor een flinke lastenbezwaring voor het bedrijfsleven tijdens Prinsjesdag. Dat vertelt Ingrid Thijssen, de voorzitter van VNO-NCW. Het FNV geeft aan dat een aantal maatregelen, waaronder lastenverzwaringen voor bedrijven en een hoger minimumloon, nodig zijn om de armoede in Nederland te bestrijden. Dit gaat echter te ver, stelt Thijssen. Zij stelt voor dat de overheid zélf moet bezuinigen.

 

Het logo van VNO-NCW

Multinationals boeken winst, midden- en kleinbedrijf blijven achter

Door de grote winsten van Nederlandse multinationals en banken ontstaat een vertekend beeld, aldus Thijssen. “Zij boeken het gros van hun winst buiten Nederland, waardoor de marges krimpen.” Het grotere probleem zit echter bij midden- en kleinbedrijven in Nederland. Hen staat het “water aan de lippen door de enorme kostenstijgingen”. Deze stijging kunnen zij niet altijd doorberekenen in de prijs van hun producten. Daarnaast is de vraag naar producten over het algemeen ook afgenomen. Alsof dat nog niet genoeg was, is de winst in het Nederlandse mkb-landschap vorig jaar met zo’n 1.5% toegenomen:  de laagste stijging ooit.

 

Hogere minimumlonen zijn onbetaalbaar voor mkb

VNO-NCW vreest niet alleen voor een lastenverzwaring, maar ook nog eens voor extra hoge loonkosten. Het minimumloon moet, vanwege inflatie, omhoog, maar dat is voor het mkb een zware kluif. Gemiddeld gezien stijgen de lonen dit jaar met 7,5%: ze groeien door van 1725 euro per maand naar 2157 euro per maand. Deze extra kosten hebben ondernemers juist hard nodig om te investeren: bijvoorbeeld door te verduurzamen, digitaliseren of automatiseren.

 

Wat is wel nodig?

In plaats van te sleutelen aan bedrijven, moet de overheid sleutelen aan hun eigen mechanismen. Zo moet werken aantrekkelijker worden door minder belasting over het loon te betalen. Ook mensen onder de armoedegrens moeten specifieker geholpen worden. Thijssen haalt hiervoor de energiecrisis aan: niet iedereen moet geld krijgen, maar mensen onder de armoedegrens moeten gerichter hulp krijgen van bijvoorbeeld gemeenten of woningcorporaties.

 

Waarvan moeten aanpassingen betaald worden?

Thijssen geeft logischerwijs aan dat de overheid de extra kosten hiervoor niet bij het bedrijfsleven moeten verhalen. Zij wijst naar de overheid zelf: “We kunnen veel geld besparen op ambtenaren. Er zijn veel ambtenaren bijgekomen, die amper nuttig werk uitvoeren.” De overheid zou echter niet meer op eigen kosten willen besparen, zegt Thijssen.

 

Welke maatregelen daadwerkelijk worden aangekondigd met Prinsjesdag 2023, is nog even afwachten. Wij hebben wel de laatste verwachtingen al op een rijtje gezet. Ben je benieuwd naar de laatste vooruitzichten? Dan lees je onze blog over Prinsjesdag 2023 hier.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×