Het Kabinet heeft aangekondigd éénmalig de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag niet te indexeren in 2026. Dit besluit is voortgekomen uit het Hoofdlijnenakkoord. De Kinderopvangtoeslag is een essentiële financiële steun voor veel ouders, en is ontworpen om de kosten van de kinderopvang te dekken en werkende ouders te ondersteunen. Echter: de recente beslissing om deze toeslag niet te indexeren heeft geleid tot veel discussie. Wat het precies betekent voor de ouders en de kinderopvangorganisaties, lees je in deze blog.
Waarom wil het kabinet deze wijziging in de wet voor de kinderopvang?
Het Kabinet indexeert de maximum uurprijs niet. Het kabinet heeft recentelijk aanzienlijke extra investeringen gedaan in de kinderopvangtoeslag. Zo is de maximum uurprijs in 2024 met ruim € 500 miljoen verhoogd boven op de reguliere indexering. Deze verhoging heeft kinderopvang betaalbaarder gemaakt voor veel ouders. Daarnaast is er nog eens € 2,9 miljard gereserveerd voor het nieuwe financieringsstelsel dat van start gaat. Dit stelsel zal uiteindelijk een vergoeding van 96% van de maximum uurprijs voor iedereen betekenen.
Wat is de maximum uurprijs?
De maximum uurprijs kinderopvangtoeslag is het hoogste tarief waarover werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen. De Wet kinderopvang bepaalt momenteel dat deze prijs jaarlijks wordt geïndexeerd om mee te gaan met de inflatie en kostenstijgingen. Echter, voor 2026 heeft het kabinet besloten om af te wijken van deze regel, wat een wetswijziging vereist.
Wat betekent dit voor ouders?
Voor de meeste huishoudens zal de betaalbaarheid van kinderopvang in 2026 waarschijnlijk toenemen, ondanks het niet-indexeren van de maximum uurprijs. Dit komt doordat zij in de aanloop naar het nieuwe financieringsstelsel een steeds groter deel van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen. Het nieuwe systeem zal ouders helpen om 96% van de maximum uurprijs terug te krijgen, wat de kosten aanzienlijk verlaagt.
Echter, voor huishoudens met een laag inkomen, die al recht hebben op de maximale vergoeding van 96%, kan het niet-indexeren nadelig uitpakken. Als kinderopvangorganisaties hun tarieven verhogen boven de maximum uur-prijzen, zullen deze huishoudens meer moeten bijbetalen.
Ernstig bezwaar door brancheorganisatie
De brancheorganisatie kinderopvang (BK) maakt ernstig bezwaar tegen de wetwijziging. Door het niet indexeren van de maximum uurprijzen in 2026 gaan de mensen met een laag inkomen naar verwachting toch meer betalen. Ook omdat de kinderopvangorganisaties wel moeten indexeren. Het risico hiervan is dat ouders er voor gaan kiezen om hun kinderen juist weg te halen bij de kinderopvang.
‘’ Terwijl een goede kinderopvang van grote waarde is voor de ontwikkeling van jonge kinderen, vooral voor die in kwetsbare posities.’’
Mogelijkheid tot reageren
Het wetsvoorstel staat vanaf 25 juli vier weken open voor internetconsultatie (tot 21 augustus). Dit biedt iedereen de kans om hun mening te laten horen. Wil jij ook je stem laten horen? klik dan hier om je mening achter te laten. Inmiddels zijn er al meerdere mensen die hebben gereageerd op de consultatie o.a. ouders en kinderopvangorganisaties. Hieronder lees je een aantal reacties.
Zo is de kinderopvang KAPPIO van mening: ‘’ De afgelopen jaren heeft de kinderopvang zich als een Kameleon moeten buigen naar allerlei overheidsmaatregelen. Na de Toeslag affaire, Gratis Kinderopvang, geen indexering uurprijs 2026, wat is de emotie die dit bij ouders teweeg brengt?’’
Kinderopvang Woldkasteel laat weten: ‘’Dit besluit is echt onzinnig en raakt vooral de laagste inkomens.’’
Anoniem zegt: ‘’Absoluut niet mee eens. Gastouders, gastouderbureaus, KDV’s en BSO’s moeten hun uurtarief wél indexeren, omdat de kosten enorm gestegen zijn.’’
Heb jij de definitieve berekening van de kinderopvangtoeslag (2023) al gehad? Lees deze blog voor meer informatie over de definitieve berekening en lees hier de eerdere plannen voor het verhogen van de kinderopvangtoeslag.
Terug naar overzicht