• Kinderopvangtoeslag voor gezinnen met middeninkomens gaat omhoog
  • Kinderopvangtoeslag voor gezinnen met middeninkomens gaat omhoog
  • Kinderopvangtoeslag voor gezinnen met middeninkomens gaat omhoog
Tvdw
08-05-2024

Op 29 april diende het Kabinet een voorstel in om de kinderopvangtoeslag vanaf volgend jaar stapsgewijs te verhogen voor gezinnen met middeninkomens. Deze verhoging zou ervoor moeten zorgen dat huishoudens met middeninkomens eenvoudiger de kinderopvang kunnen betalen. Tevens stimuleert dit dat ouders meer gaan werken én zorgt het voor meer inkomenszekerheid. Wat dit voorstel precies inhoudt, bespreken we in deze blog.

 

Meer weten over de recente ontwikkelingen over het financieringsstelsel voor de kinderopvang? Daar schreven we eerder deze blog over.

 

Voorstel Kinderopvangtoeslag middeninkomens ingediend via internetconsultatie

Het voorstel om de kinderopvangtoeslag te verhogen is ingediend via een zogenaamde internetconsultatie. Via internetconsultatie kunnen mensen kennis nemen van wetsvoorstellen en vervolgens hun persoonlijke ideeën, verbeterpunten en kritische noten hierover kenbaar maken. Het doel is de transparantie van het wetgevingsproces te verbeteren en bij te dragen aan de kwaliteit van wetgeving. De internetconsultatie ging op 29 april open en sloot afgelopen maandag, op 6 mei.

 

Voor wie en hoeveel gaat de kinderopvangtoeslag omhoog?

De verhoging van de kinderopvangtoeslag gaat dus gelden voor huishoudens met middeninkomens. Hiermee doelt de overheid op huishoudens met een gezamenlijk inkomen tussen de €29.400 en €159.200. Om dit te kunnen bekostigen heeft de overheid voor volgend jaar €429 miljoen gereserveerd. In de internetconsultatie deelt het Kabinet nieuwe toeslagpercentages, maximum-uurprijzen en toetsingsinkomens. In 2025 is het de bedoeling de maximum-uurprijzen te indexeren met 4,83% en de toetsingsinkomens met 3,87%. De ontwikkeling van de maximum-uurprijzen ziet er nu als volgt uit:

2023 2024 2025
Dagopvang € 9,12 € 10,25 € 10,71
Buitenschoolse opvang € 7,85 € 9,12 € 9,52
Gastouderopvang € 6,85 € 7,53 € 8,10

 

Hoe nu verder?

Op dit moment denkt het Kabinet sterk na over de verhoging van de kinderopvangtoeslag via de internetconsultatie. Geïnteresseerden konden tot 6 mei te reageren. Echter: het definitieve besluit wordt pas uiterlijk in oktober 2024 genomen. Op die manier krijgt de Dienst Toeslagen voldoende de tijd om de wijzigingen door te voeren in de systemen. Daarmee zijn de aanpassingen van het toeslagenpercentage dan ook nog niet definitief en kunnen deze nog gewijzigd worden voor die periode.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×