In een hoop sectoren zijn structurele personeelstekorten ontstaan. Vooral in het onderwijs, de kinderopvang en de zorg is het erg lastig voldoende personeel te vinden. Daarom introduceert de overheid met een nieuwe subsidieregeling. Deze regeling richt zich niet op het uitbreiden van het aantal medewerkers, maar wil het aantrekkelijker maken voor deeltijdwerknemers om meer uren te gaan werken. Dit helpt om het personeelstekort in deze sectoren te verminderen en maakt de zorg, het onderwijs en de kinderopvang weer toegankelijker. Meer weten over deze subsidieregeling die het werken van meer uren wil faciliteren? Check deze blog!
Interventies om werken meer uren te faciliteren met nieuwe subsidieregeling
Demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was voor het vorige kabinet de initiatiefneemster van deze nieuwe, tijdelijke subsidieregeling. De regeling is gericht op het uitvoeren van interventies. Met deze interventies – waarover we je later meer vertellen – moet het faciliteren van meer uren werken eenvoudiger worden.
Subsidieregeling onderdeel ‘Meer uren werkt!’
De nieuwe subsidieregeling om meer uren werken te faciliteren staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter groeifondsprogramma: ‘Meer uren werkt!’. Dit programma – dat een samenwerking is van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en verschillende kennispartners – richt zich op het uitbreiden van werktijden van deeltijdwerkers. Het programma is in 2024 gestart en loopt uiteindelijk tot en met 2033.
Minister Van Gennip heeft laten becijferen dat er ruim een half miljoen medewerkers zijn die graag meer uren zouden willen en kunnen werken. Met het programma moet het voor hen eenvoudiger worden dit ook daadwerkelijk te doen. Voor de medewerkers zelf zorgt het voor financiële onafhankelijkheid, terwijl tegelijkertijd arbeidstekorten worden opgevangen.
Zeven soorten interventies
Vanaf 13 januari 2025 is het mogelijk om een eerste vorm van subsidie aan te vragen. Er is dan 6,6 miljoen euro beschikbaar om de zeven beschikbare interventies uit te voeren en te evalueren. Vijf van deze interventies zijn specifiek afgesteld op de drie risicosectoren: kinderopvang, onderwijs en zorg. Er komen dan interventies rondom het rooster, taken herstructureren, ‘het goede gesprek’, combinatiebanen en het mantelzorgvriendelijk maken van organisaties.
De twee overgebleven interventies zijn van algemeen belang. Eén hiervan richt zich op het verbeteren van de oudervriendelijkheid van organisaties. De zevende en laatste interventie wil misverstanden rondom marginale druk – de hoeveelheid extra belasting die je moet betalen doordat je meer gaat werken – wegnemen.
Vrijwillige participatie
Met de interventies uit de subsidieregeling is het de bedoeling dat verschillende maatschappelijke organisaties (zoals werkgevers-, werknemers- of brancheorganisaties, en O&O-fondsen) deeltijdmedewerkers stimuleren om op vrijwillige basis meer uren te willen werken. Enkel zo’n organisatie kan een aanvraag voor een dergelijke interventie indienen. Vervolgens komt een interventiepartner langs om de interventie uit te voeren.
Lees ook: Aangescherpt concurrentiebeding: internetconsultatie online
Plan online ter internetconsultatie
Het huidige plan voor de subsidieregeling meer uren werken te faciliteren is nog niet definitief. Om de plannen te verbeteren, staat de subsidieregeling met interventies nu online ter internetconsultatie. Dat betekent dat belanghebbenden hun suggesties of kritiek voor het plan door kunnen geven, om de subsidieregeling aan te scherpen. Op deze pagina lees je een korte samenvatting van de plannen en kun je een reactie achterlaten.
©TvdW
Terug naar overzicht