• Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: wat houdt dit in?
  • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: wat houdt dit in?
  • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: wat houdt dit in?
Tvdw
05-02-2024

Op 1 maart is het er weer tijd voor: de Aangifte Inkomstenbelasting over 2023. Elk jaar staat deze aangifte voor je klaar. Maar: wat houdt deze aangifte precies in? Wat komt er bij kijken, welke informatie heb je nodig? En wat is de uiterste datum om de aangifte in te vullen? In deze blog leggen we je alle basics rond de Aangifte Inkomstenbelasting 2023. Wil je meer weten over specifieke onderwerpen binnen de Aangifte Inkomstenbelasting, zoals aftrekbare zorgkosten of kosten van een eigen woning? Check dan het overzicht onderaan deze blog!

 

Wat is de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 precies?

In Nederland is het verplicht om belastingen te betalen over je inkomsten. Met de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 bepaalt de Belastingdienst de hoogte van jouw belastingen. Je bent als belastingplichtige in veel gevallen verplicht deze aangifte in te vullen, bijvoorbeeld wanneer je hiervoor een brief ontvangt. Als je niet verplicht bent de aangifte te doen, mag je ervoor kiezen om de aangifte niet in te vullen. Het is wel altijd verstandig om de aangifte toch in te vullen.

 

Met de aangifte kun je zelf alle benodigde gegevens invullen om te bepalen hoeveel belasting je in een bepaald jaar moet betalen over het inkomen dat je dat jaar hebt ontvangen. Meer informatie lees je op de site van de Belastingdienst.

 

Hoe doe je de Aangifte Inkomstenbelasting 2023?

Je kunt de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 op een aantal verschillende manieren doen. Veruit de eenvoudigste manier is om deze online in te vullen, via de site van de Belastingdienst. Hier kun je vervolgens inloggen met je DigiD. Daarnaast is er ook een speciale aangifte-app voor je smartphone, zodat je hier ook eenvoudig je aangifte in kunt vullen. Er zijn wel echter een aantal situaties waarin je de app niet kunt gebruiken. Die vind je terug op deze pagina.

 

Wil of kun je de aangifte niet online invullen? Dan heb je als particulier ook altijd nog de optie de aangifte in te vullen op het zogeheten aangifteformulier.

 

Welke gegevens heb je nodig voor de Aangifte Inkomstenbelasting 2023?

De Aangifte Inkomstenbelasting is gericht op het bepalen van belasting over je inkomen. Daarom heb je een aantal gegevens over je inkomsten nodig, zoals jaaropgaven. Ook bankrekeningen, schulden, giften of zorgkosten zijn hierbij belangrijk. Wil je een volledig overzicht met alle gegevens die je nodig hebt om de Aangifte zo goed mogelijk in te vullen? Bekijk dan onze TvdW Checklist!

 

Vul je de aangifte online in? Dan heeft de Belastingdienst je aangifte al een stukje makkelijker gemaakt door de bij hen bekende gegevens vast in te vullen. Deze worden bijvoorbeeld aangeleverd door banken, levensverzekeraars of andere inhoudingsplichtige inkomensverstrekkers. Controleer deze gegevens wel altijd goed!

 

Voor wanneer moet je de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 hebben ingevuld?

Je Aangifte Inkomstenbelasting voor 2023 moet uiterlijk op 14 juli 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst. Het beste is om de aangifte al op 1 mei aan te leveren. Zo weet je zeker dat alles op tijd geregeld is.

Is je aangifte niet op tijd binnen? Dan kun je een boete krijgen. Naast de boete moet je ook een extra rentebedrag over je te betalen belasting betalen. Het rentepercentage is vanaf 1 januari 2024 vastgesteld op maar liefst 7,5 procent: een flink percentage dus. Zorg er dus voor dat je deze boete én rente niet hoeft te betalen door je aangifte op tijd te versturen.

Weet je al op voorhand dat je je aangifte niet voor de deadline in kunt dienen? Dan kun je hiervoor uitstel aanvragen. Dat doe je via de site van de Belastingdienst.

 

Meer tips over de Aangifte Inkomstenbelasting 2023

In de komende weken nemen we je mee langs een aantal belangrijke, maar lastige onderwerpen die terugkomen in de Aangifte Inkomstenbelasting 2023. Ben je benieuwd welke onderwerpen dit zijn? Houd dan goed onze TvdW Blogt pagina óf onze social media in de gaten! We lichten vast een tipje van de sluier op over het volgende onderwerp: dat heeft alles te maken met je eigen woning.

 

Update: inmiddels zijn alle blogs online! Wil je snel navigeren naar het onderwerp van jouw keuze? Gebruik dan het handige overzicht hieronder:

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×