• Een nieuw huis kopen in 2024: wel of niet verstandig?
  • Een nieuw huis kopen in 2024: wel of niet verstandig?
  • Een nieuw huis kopen in 2024: wel of niet verstandig?
Tvdw
30-01-2024

De huizenmarkt is nog nooit zo veranderlijk geweest als de afgelopen jaren. De rust is er nog altijd niet wedergekeerd. Veel (toekomstige) huiseigenaren vinden het daarom lastig om te bepalen welk moment geschikt is om een huis te kopen. Is 2024 eindelijk dat moment? Wij zetten in deze blog de veranderingen bij een nieuw huis kopen in 2024 op een rijtje!

 

Verandering 1: Jubelton volledig afgeschaft

Tot en met 2023 konden nieuwe huiseigenaren een belastingvrije schenking van €106.671 ontvangen wanneer zij deze volledig gebruikten voor het aanschaffen van een huis. Vanwege de hoogte van het bedrag kreeg deze regeling al snel de bijnaam ‘jubelton’. Dit jubelton was vrij populair bij ouders die hun kinderen wilden helpen de huizenmarkt te betreden. Toch is de regeling sinds 1 januari 2024 helemaal afgeschaft.

 

De jubelton werd een aantal jaar geleden gepresenteerd als een manier om starters op de woningmarkt een duwtje in de rug te geven en hen te helpen met hun schulden. Echter: de laatste jaren zetten steeds meer huizenkopers de jubelton in als een manier om over de vraagprijs van een huis te bieden. Starters werden daardoor eigenlijk tegengewerkt door andere starters met een hoger betaalde baan en starters die wél een jubelton geschonken kregen. Zo werden huizen telkens duurder en bleven de meeste starters met lege handen achter. Nu de jubelton afgeschaft is, is de ruimte om te overbieden bij veel huizenkopers een stuk minimaler, wat naar verwachting een positief effect zal hebben op de huizenprijzen.

 

Verandering 2: Verhoging NHG-grens

De bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is voor 2024 vastgesteld op 435.000 euro. Door de NHG blijft een huis kopen voor meer mensen beschikbaar. Nu de maximale grens om aanspraak te maken op de NHG verhoogd is, blijft de groep woningkopers nog groter en kunnen nog meer mensen een huis kopen in 2024.

 

Wil je meer weten over de verhoging van de NHG-grens en wat de NHG precies inhoudt? Daar schreven we eerder al een blog over. Die check je hier.

 

Verandering 3: Beperkte hypotheekrenteaftrek in hoogste schijf

Heb je in 2024 een inkomen dat hoger is dan €75.518? Dan is dat van invloed op de aftrek van rente. Er is namelijk sprake van een tariefsaanpassing in de hoogste belastingschijf in box 1 van 12,53%. De hypotheekrenteaftrek is daarmee 36,97% in 2024, ten opzichte van 36,93% in 2023. Hoewel het verschil percentueel gezien wel mee valt, kan het verschil afhankelijk van je inkomen zeker merkbaar zijn. Als je met je inkomen al niet in de hoogste belastingschijf valt, verandert er niets aan de aftrek.

 

Verandering 4: Hogere hypotheken voor duurzame woning

Duurzaamheid is een steeds belangrijke pijler; dat geldt zeker ook bij de aanschaf van een woning. Daarom wordt de aanschaf van een duurzame woning beloond met een hogere hypotheek. Afhankelijk van het energielabel van je huis, kun je tot wel €50.000 extra hypotheek ontvangen. Dit geldt wanneer je een A++++-label op je nieuwe huis hebt.

 

Je kunt niet alleen meer hypotheek ontvangen wanneer je een duurzaam huis koopt: andersom werkt het ook. Wanneer je vooraf aangeeft dat je een slecht geïsoleerd huis wilt aankopen en dit bijvoorbeeld beter wil isoleren, kun je hiervoor extra geld lenen. Hoe lager het huis scoort qua energielabel, hoe meer je hiervoor kunt bij lenen.

 

Verandering 5: WOZ-waarde zal licht stijgen

De gemeente bepaalt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde van jouw huis. Hiervoor kijken ze ook naar de gemiddelde huisprijzen op de woningmarkt. Nu de huisprijzen in de tweede helft van 2023 voor het eerst in tijden weer daalden, zal de stijging van de WOZ-waarde vrij minimaal zijn. Gemiddeld wordt een stijging van 2 tot 4 procent verwacht.

 

De stijging van de WOZ-waarde kan in sommige gevallen tot hogere belastingen, omdat de geschatte WOZ-waarde hierbij als graadmeter wordt gebruikt. Zaken die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, de OZB (onroerende zaakbelasting), erfbelasting en schenkbelasting. Tegelijkertijd kan een veranderende WOZ-waarde ook een opening bieden om te onderhandelen over de hypotheekrente met je bank.

 

Verandering 6: Studieschuld anders meegenomen in bepalen hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek met een flinke studieschuld was lange tijd een enorme uitdaging. Gelukkig moeten hypotheekverstrekkers binnenkort anders omgaan met een studieschuld wanneer zij voor die persoon de maximale hypotheek berekenen.

Tot en met 2023 keken hypotheekverstrekkers naar de hoogte van het oorspronkelijke schuldbedrag. Hoeveel je inmiddels had afgelost, had geen invloed op het bedrag dat je maximaal kon lenen. Vanaf 2024 moeten hypotheekverstrekkers rekening houden met de maandlast die je hebt om de schuld af te lossen. Extra aflossen is het met deze nieuwe regeling dus ineens wél waard, omdat je daarmee je maandlasten kunt drukken en zo meer kunt lenen. Zo wordt een huis kopen voor mensen met een studieschuld in 2024 een stuk eenvoudiger.

 

Verandering 7: Hogere vrijstelling bij overdrachtsbelasting

Als koper van een eerste huis mag je gebruikmaken van de vrijstelling op overdrachtsbelasting. Deze regeling wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. Normaal gesproken moet je deze overdrachtsbelasting betalen over de aankoop van een woning. Maar: vanwege de vrijstelling hoef je deze kosten eenmalig niet betalen. Hiervoor mag je maximaal 35 jaar oud zijn én mag je de vrijstelling dus niet eerder gebruikt hebben. In 2024 geldt de vrijstelling tot een koopsom van €510.000.

 

Verandering 8: Meer lenen als alleenstaande

De huizenmarkt is al een zware markt. Dat geldt helemaal als je deze alleen probeert te bedwingen. Toch is er goed nieuws: als alleenstaande met een inkomen hoger dan €28.000 per jaar mag je meer lenen dan een stelletje dat ongeveer net zo veel verdient. Zo kun je dus een hogere hypotheek verkrijgen en wordt het kopen van een huis misschien net dat stukje makkelijker.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×