• Zo bepaal je je uurtarief als zzp’er 
  • Zo bepaal je je uurtarief als zzp’er 
  • Zo bepaal je je uurtarief als zzp’er 
Tvdw
05-04-2024

Het bepalen van je uurtarief is als zzp’er een belangrijke vraag. Met je uurloon zorg je voor inkomen. Het is daarnaast ook een afspiegeling van je ervaring, de kwaliteit van je dienstverlening en het soort dienstverlening. Maar een duidelijk antwoord op welk uurtarief er bij jou past is vaak niet te vinden. Gelukkig heeft Knab onderzoek gedaan naar de uurtarieven van meer dan 10.000 ondernemers. Zo kun jij een betere inschatting maken welk uurtarief goed bij jouw diensten als zzp’er passen! 

 

Het gemiddelde uurtarief als zzp’er 

Alle zzp’ers samen vragen gemiddeld 81 euro per uur, exclusief btw. Gemiddeld factureren zij 27 uur per week middels dit tarief. Dat komt uit op een gemiddelde jaaromzet van ruim 100.000 euro, op basis van 46 gewerkte werken. 

 

Dit bedrag is slechts een gemiddelde, want er zijn heel wat factoren van invloed op het bepalen van dit uurtarief. We bespreken de belangrijkste elementen hieronder. 

 

Gemiddelde uurtarief als zzp’er per sector 

De sector, en specifieker: het beroep van iemand, kan de gemiddelde uurprijs voor diens diensten flink beïnvloeden. Zo liggen de uurtarieven binnen de overheidssector, de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening het hoogst, met gemiddeld een slordige 100 euro per uur. Binnen de horeca geldt het laagste uurtarief, van 49 euro. 

 

Gemiddelde uurtarief als zzp’er per opleidingsniveau 

Je opleiding heeft, in veel sectoren, ook een belangrijke invloed op het uurtarief. Zo vragen hoogopgeleide zzp’ers die een masteropleiding gevolgd hebben tot wel 29% meer dan zzp’ers die een bachelor-diploma behaald hebben. Vergeleken met mensen die geen studie hebben afgerond vragen ze zelfs dubbel zo veel. 

 

Voor zzp’ers die na de middelbare school direct zijn gaan werken ligt het gemiddelde uurtarief op 56 euro. Met een bachelor op hbo- of wo-niveau is dat 82 euro. Zoals gezegd vragen zzp’ers met een hbo- of wo-master het meest: 106 euro per uur. 

 

Gemiddelde uurtarief als zzp’er per jaren ervaring 

Hoe meer ervaring een zzp’er in zijn of haar werkgebied heeft, hoe meer hij of zij voor diens diensten kan vragen vanwege kennis en expertise. Naast kennis en expertise blijkt uit het onderzoek ook dat mensen met meer ervaring simpelweg meer geld durven vragen dan iemand die net als zzp’er begint.  

 

Heb je minder dan drie jaar ervaring als zzp’er? Dan ligt het gemiddelde op 75 euro per uur. Zit je tussen de drie en tien jaar, stijgt het tarief naar 81 euro. Voor zzp’ers met 10 jaar ervaring komt het uurtarief op 89 euro. 

 

Verschillen in gemiddelde uurtarief zzp’er per locatie en geslacht 

Zzp’ers vragen niet op elke locatie even veel voor dezelfde dienst. Zo vragen zzp’ers in Friesland een stuk minder voor hun diensten dan zzp’ers in de Randstad. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat er in de Randstad een stuk meer vraag is, maar ook dat het leven daar in het algemeen duurder is.  

 

Ook tussen mannen en vrouwen verschilt het uurtarief nog altijd. Dat verschil is vooral terug te zien bij theoretisch opgeleide zzp’ers. Tussen een bachelor- of masteropleiding is het verschil tussen mannen en vrouwen respectievelijk 13 en 15,5 procent. Voor zzp’ers zonder opleiding is het verschil ook nog altijd 4 procent. Toch zijn vrouwen niet ongelukkiger met hun lagere uurtarief: gemiddeld is 65% van de vrouwen tevreden, vergeleken met 66% van de mannen. 

 

Duidelijk overzicht van alle uurtarieven voor zzp’ers 

Wil je een uitgebreider overzicht van alle uurtarieven voor zzp’ers op basis van bijvoorbeeld ervaring, opleiding en sector? Check dan deze pagina van Knab, waarin alle bedragen overzichtelijk in tabellen veel uitgebreider worden besproken. Ook vraag je hier direct het ‘Zzp Uurtarievenboekje 2024’ aan, met data per specifiek beroep. Handig dus als je nog jouw eigen uurtarief wilt gaan bepalen. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×