• Voorlopige vergoeding kinderopvang 2024
  • Voorlopige vergoeding kinderopvang 2024
  • Voorlopige vergoeding kinderopvang 2024
TvdW
06-06-2023

Het kabinet heeft onlangs de vergoeding voor kinderopvangkosten in 2024 bekend gemaakt. In 2023 was de indexering hoger dan ooit, namelijk 7,32% voor dagopvang en buitenschoolse opvang en 5,06% voor de gastouderopvang. Vanaf 2024 maakt de overheid bij deze indexering geen onderscheid meer naar het type kinderopvang: alle opvangtypes worden namelijk verhoogd met 6,01%. Dit komt erop neer dat de maximum uurprijs voor dagopvang uitkomt op €9,65, voor buitenschoolse opvang op €8,30 en voor gastouderopvang op €7,24. Hier is de vergoeding voor kinderopvang vervolgens op aangepast.

 

Hoe werkt de indexering?

De maximum uurprijs en toetsingsinkomens voor de vergoeding kinderopvang worden jaarlijks geïndexeerd. Op deze manier zorgt het kabinet ervoor dat de kinderopvangtoeslag zo goed mogelijk overeenkomt met de gemiddelde loon- en prijsontwikkeling. Op 2 juni 2023 is besloten over de voorlopige vergoeding. Hiervoor is het voorstel eerst voorgelegd aan de Eerste én Tweede Kamer. Vervolgens is ook de Raad van State nog ingeschakeld om advies op het voorstel te geven.

 

Nut van de vergoeding

De kinderopvangsector is een marktsector met een groot publiek belang. Het zorgt ervoor dat ouders werk en de zorg voor hun gezin kunnen combineren. Ook zorgt het ervoor dat kinderen op een goede en veilige manier kunnen beginnen aan hun ontwikkeling. Daarom is de samenleving erbij gebaat dat kinderopvang betaalbaar is, en blijft, voor ouders. Met deze redenatie vindt de Overheid het belangrijk om een groot deel van de ouders in Nederland te voorzien van een ondersteuning om deze kosten te kunnen betalen. Om die reden is een tijdje geleden de vergoeding kinderopvang in het leven geroepen.

 

Lees ook: Gratis kinderopvang uitgesteld: dit is waarom

 

Ondanks de goede bedoelingen van de vergoeding, houdt het systeem niet veel langer stand. Daarom wordt in 2027 overgeschakeld op een geheel ander systeem, waarin de kinderopvang in Nederland (vrijwel volledig) gratis wordt. De plannen zijn onlangs met twee jaar uitgesteld om alles vooraf goed te regelen. Tot die tijd gaat de voorlopige vergoeding kinderopvang per jaar verder omhoog, om een soepele overgang naar dit nieuwe systeem te bieden.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×