• TvdW Tipt: 5 eindejaarstips voor administratieve begeleiding
  • TvdW Tipt: 5 eindejaarstips voor administratieve begeleiding
  • TvdW Tipt: 5 eindejaarstips voor administratieve begeleiding
Tvdw
20-11-2023

Het begin van het nieuwe jaar brengt vaak veel nieuwe wetten en regelgeving met zich mee. Door deze veranderingen kan het soms slimmer zijn bepaalde zaken nog met de huidige regelgeving af te ronden, terwijl je andere zaken beter uit kunt stellen. Daarom is het slim om tegen het einde van 2023 stil te staan bij welke acties je op fiscaal gebied nog moet ondernemen. TvdW helpt je op weg met handige eindejaarstips, zodat jij precies weet welke zaken je zeker dit jaar nog moet afronden, of welke je beter uit kunt stellen tot 2024. Daarom in deze blog: fiscale eindejaarstips binnen administratieve begeleiding!

 

Eindejaarstips administratieve begeleiding 1: Btw auto corrigeren vierde kwartaal 2023

Je kunt btw rondom het gebruik van je zakelijke auto aftrekken als voorbelasting. Dit kan wanneer er bijvoorbeeld gefactureerd is voor de aanschaf, het onderhoud of het algemene gebruik van de auto. Dan moet de auto wel gebruikt zijn voor belaste omzet.

 

Tip: Is de auto ook voor privédoeleinden gebruikt? Dan kun je hiervoor een correctie toevoegen. Dit doe je in de laatste btw-aangifte van 2023. Heb je het privégebruik niet nauwkeurig bijgehouden? Dan kun je voor de kosten hiervan 2,7% van de catalogusprijs (ook inclusief btw en bpm) gebruiken. Is de auto langer dan 5 jaar in de onderneming, mag je een percentage van 1,5% gebruiken.

 

Let op: woon-werkverkeer telt als privégebruik binnen btw-heffing.

 

Eindejaarstips administratieve begeleiding 2: Suppletieaangifte btw tijdig indienen

Het is slim om op een later moment te controleren of je eerdere btw-aangiften nog altijd kloppen. Merk je dat je te weinig, of juist te veel btw, hebt afgedragen? Dan kun je dit bedrag corrigeren. Dit heet een suppletie. Je mag dit doen over eerdere aangiften van 2023 en tot vijf voorgaande jaren.

 

Tip: je hoeft alleen een suppletie te gebruiken wanneer je meer dan €1.000 wil corrigeren. Is het bedrag kleiner? Dan mag je deze direct verrekenen in de eerstvolgende btw-aangifte.

Wil je meer weten over suppleties? Lees dan zeker deze blog.

 

Eindejaarstips administratieve begeleiding 3: BUA-correctie in slotaangifte 2023

Je mag per jaar slechts een bepaald bedrag btw aftrekken op basis van relatiegeschenken of personeelsverstrekkingen. Dit bedrag is voor zowel personeelsleden als relaties €227 per jaar. Controleer of je een of meerdere personeelsleden of relaties heb bevoordeeld door hen een hoger bedrag per jaar te verstrekken. In dat geval moet je deze uitgaves corrigeren in het laatste tijdvak van 2023 middels de BUA-correctie (Besluit Uitsluiting Aftrek omzetbelasting).

 

Let op: de BUA-correctie geldt niet bij een fiets van de zaak. Ook gelden andere regels rondom btw-aftrek op het verstrekken van eten en drinken aan je personeel. Die hoef je dus niet mee te rekenen in het bedrag van €227.

 

Eindejaarstips administratieve begeleiding 4: Kor vóór eind 2023 aanvragen

Als kleine ondernemer kun je aanspraak maken op de KOR: de kleineondernemersregeling. Je mag de KOR aanvragen wanneer je jaaromzet niet meer is dan €20.000 exclusief btw. Dankzij de regeling hoef je geen btw te rekenen aan afnemers én hoef je geen btw-aangiften in te dienen.

 

Je kunt de KOR toe laten passen op jouw onderneming voor een vaste periode van 3 jaar. Dit moet uiterlijk vier weken vóór het begin van het tijdvak waarin je de KOR voor het eerst wilt toepassen. Als je dus vanaf 2024 in aanmerking wilt komen voor de KOR, moet je jezelf uiterlijk 30 november 2023 aanmelden.

 

Let op: als ondernemer volgens de KOR hoef je geen btw te rekenen aan afnemers, maar kun je ook geen btw terugvragen. Ga je dus binnenkort grote investeringen doen? Dan kan het aanvragen van de KOR nadelig zijn, omdat je op deze investeringen geen btw terug kunt vragen. Voorkom ook dat je in het tijdvak direct na de investeringen de KOR aanvraagt: in dat geval moet je vaak een groot deel van de teruggevraagde btw alsnog betalen.

 

Eindejaarstips administratieve begeleiding 5: Btw over 2022 terugvragen

Wil een bepaalde debiteur maar niet betalen? In dat geval krijg je recht op teruggaaf van de btw één jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden. Voorwaarde is dan wel dat je nog niet eerder hebt aangegeven dat het aannemelijk is dat je debiteur niet zal gaan betalen.

 

Je mag het bedrag van de teruggaaf aftrekken op het bedrag van de periodieke btw-aangifte. Makkelijk, want zo hoef je geen afzonderlijk verzoek bij de fiscus in te dienen. Het einde van het jaar is een mooi moment om nog openstaande debiteuren te controleren en indien mogelijk te verrekenen.

 

Let op: als een debiteur zijn openstaande factuur later alsnog betaald, moet je de btw-teruggaaf toch weer voldoen. Dit kun je bij de eerstvolgende btw-aangifte verrekenen.

 

Meer eindejaarstips?

De komende weken delen we nog veel meer eindejaarstips met je. Eerder schreven we bijvoorbeeld al tips voor ZZP’ers en MKB’ers. We gaan bijvoorbeeld nog meer tips delen rondom onze dienst Fiscale Begeleiding. Wil je niets van deze blogs missen? Volg ons dan op social media voor alle updates!

Wil je meer weten of heb je vragen over een van onze tips? Neem dan gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag verder.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×