• Uitstel belastingaangifte 2022: zo regel je dat
  • Uitstel belastingaangifte 2022: zo regel je dat
  • Uitstel belastingaangifte 2022: zo regel je dat
TvdW
21-05-2023

Het is algemeen bekend dat je de belastingaangifte over een jaar altijd moet doen vóór 1 mei in het daarop volgende jaar. Alleen: dat is niet altijd haalbaar. In dat geval is het mogelijk om uitstel voor je belastingaangifte aan te vragen. In deze blog laten we je zien hoe je uitstel voor je belastingaangifte aanvraagt en welke gevolgen dat kan hebben.

 

Wanneer mag je uitstel belastingaangifte aanvragen?

De belastingaangifte van een jaar staat altijd klaar vanaf 1 maart in het volgende jaar. Je hebt dan tot en met 30 april, dus vóór 1 mei, de tijd om de aangifte correct in te vullen. Let erop dat je ook voor 1 mei uitstel aan moet vragen om een boete te voorkomen. Het is niet erg als je voor 1 mei nog geen bevestiging hebt gehad: die krijg je binnen 3 weken na het aanvragen van het uitstel. Als je je uitstel dus eind april aanvraagt, krijg je de bevestiging weliswaar na 1 mei binnen, maar is je uitstel alsnog goedgekeurd. Bij uitstel moet je je aangifte voor 1 september in datzelfde jaar alsnog invullen.

Vraagt jouw administratiekantoor, accountantskantoor of belastingadviseur uitstel aan? Dan kan hij gebruik maken van de uitstelregeling voor kantoren. In dat geval hoeft de aangifte pas vóór 1 mei 2024 binnen te zijn.

Als je belastingverplichtingen in het buitenland hebt, mag je je uitstel op een later moment aanvragen. Dit moet dan uiterlijk voor 1 juli, zodat je tot 1 november van hetzelfde jaar de tijd hebt om je aangifte af te ronden.

 

Lees ook: Toegelicht: Stand van zaken bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst COVID-19

 

Kan ik na 1 mei ook nog uitstel belastingaangifte aanvragen?

 

In principe wordt een aanvraag voor uitstel zonder opgaaf van reden na 1 mei niet meer in behandeling genomen. Toch kun je, bij bijvoorbeeld overmacht of ziekte, nog wel uitstel aanvragen. Dit moet je dan per brief doen. Hoewel je hier online geen informatie over kunt vinden, kun je hiervoor wel de BelastingTelefoon bellen. Deze medewerkers geven dan aan of het aanvragen van uitstel via een brief in jouw geval kans van slagen heeft, wat je erin moet zetten en waar je de brief heen moet sturen.

 

Hoe kun je uitstel belastingaangifte aanvragen?

Je hebt drie verschillende manieren om uitstel voor je belastingaangifte aan te vragen:

 

  1. Via Mijn Belastingdienst. Je kunt inloggen op Mijn Belastingdienst met behulp van je DigiD via de app of via een sms-controle;
  2. Via het telefoonnummer 0800 – 0543. Hiervoor heb je je bsn (burgerservicenummer) nodig
  3. Via het uitstelformulier. In dit formulier, te downloaden via de site van de Belastingdienst, vul je eenvoudig alle benodigde gegevens in en stuur je het formulier per post op.

 

Wat zijn de gevolgen van uitstel belastingaangifte?

Het is logisch dat uitstel van je belastingaangifte je meer tijd geeft om je belastingaangifte in te vullen. Daarnaast zijn er nog drie belangrijke gevolgen die op kunnen treden wanneer je je belastingaangifte uitstelt.

 

1: Rente

Soms is het nodig om uitstel voor je belastingaangifte aan te vragen. Daarover lees je meer in deze blog.

Vanaf 1 juli 2023 werkt de Belastingdienst met een belastingrente. Die treedt in werking wanneer je een aanslag ontvangt en dankzij deze aanslag een bedrag terug moet betalen. In veel gevallen loopt deze rente 6 weken na het indienen van de aanslag nog door. Als de Belastingdienst lang doet over het opleggen van de aanslag, kan het rentebedrag tot wel 19 weken doorlopen. Deze rente is standaard vastgesteld op 4%, maar kan soms afwijken.

Als je een aanslag ontvangt en belasting terugkrijgt, wordt hier geen rente over berekend. Het is dan immers je ‘eigen schuld’ dat de aanslag vertraagd is. In het geval dat de Belastingdienst langer dan 13 weken over de aanslag doet, gaat vanaf dat moment de rente alsnog lopen.

 

2: Kans op navorderingen

Uitstel van je belastingaangifte betekent ook het uitstellen van de termijn waarin navorderingen gestuurd kunnen worden. Deze navorderingsperiode schuift gelijk mee op met het uitstellen van de aangifte.

 

3: Langer toeslagen aanvragen

Ook de termijn waarin je nog vergeten toeslagen aan kunt vragen, beweegt mee met het uitstellen van je aangifte. Deze toeslagen kun je alsnog aanvragen voor 1 september. Bij extra uitstel loopt de periode voor het aanvragen van toeslagen tot dezelfde eindperiode als het uitstel voor de aangifte.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×