• Deze 6 aandachtspunten helpen bij het voorbereiden jaarrekening!
  • Deze 6 aandachtspunten helpen bij het voorbereiden jaarrekening!
  • Deze 6 aandachtspunten helpen bij het voorbereiden jaarrekening!
TvdW
20-12-2023

In onze laatste nieuwsbrief bespraken we zes belangrijke aandachtspunten die je als klant van TvdW mee kon nemen bij het voorbereiden van de jaarrekening voor jouw bedrijf. Door deze tijdig én compleet aan te leveren, kunnen wij sneller aan de slag met het afronden van jouw jaarrekening en andere documenten. Dat scheelt ons dus tijd, en jou daardoor geld! Daarom delen we deze tips om je jaarrekening optimaal voor te bereiden ook nog eens op onze blog! Lees je met ons mee?

 

Aandachtspunt 1: Voorraden

Is er sprake van een voorraad aan producten binnen je bedrijf? Zorg dan dat je de voorraad op 31 december 2023 telt. Alle artikelen waardeer je tegen de inkoopwaarde, exclusief BTW. Stuur de inventarisatie van de voorraad vervolgens zo snel mogelijk naar ons op.

 

Aandachtspunt 2: Onderhanden werk
Is er binnen jouw bedrijf sprake van onderhanden werk? Dit zijn werkzaamheden die al wél (deels) zijn uitgevoerd, maar waar nog géén factuur voor is verstuurd. Het kan ook zijn dat je bepaalde werkzaamheden nog niet hebt afgerond, maar hier al wel een factuur voor hebt verstuurd. Bepaal per 31 december of er sprake is van onderhanden werk en specificeer de werkzaamheden waar nodig. Stuur het overzicht (inclusief specificatie) vervolgens zo snel mogelijk naar ons op.

 

Aandachtspunt 3: Bankmutaties
Om de administratie compleet te houden, ontvangen we graag een overzicht met alle bankmutaties én een financieel jaaroverzicht van je bank. Ook als je zelf je administratie bijhoudt, is het goed deze bestanden op te slaan voor de bewaarplicht. Het mutatieoverzicht ontvangen we graag als MT940-export en PDF om te kunnen voldoen aan de bewaarplicht. Het financieel jaaroverzicht mag je ook aanleveren als PDF-bestand.

Hebben wij beschikking over een bankkoppeling? Dan hoef je dit overzicht niet naar ons toe te sturen.

 

Aandachtspunt 4: Online administratie
Werk je met onze online administratie iMuis? Dan krijg je mogelijk een melding (‘Beginbalans incorrect’) dat de jaaraansluiting nog niet is afgerond. Je kunt bij deze melding gewoon op ‘Ja’ klikken. Doe je later nog een boeking voor 2023, krijg je deze melding opnieuw. Ook hier kun je telkens op ‘Ja’ drukken. Op deze manier kun je boeken voor 2023 én 2024; dat is geen probleem.

Wil je meer weten over de jaaraansluiting in iMuis? Klik dan hier.

 

Aandachtspunt 5: Inkomstenbelasting
December staat ook bekend om de voorlopige aanslagen en teruggaven van de Belastingdienst. Deze worden vanaf 5 december verstuurd. Met zo’n voorlopige aanslag kun je alvast geld terugvragen, of gespreid vooruit betalen. Vanaf dit jaar kun je je aanslag ook in één keer voldoen, eenvoudig via iDEAL, al vervalt wel de betalingskorting per 1 januari 2024.

Wil je een aanpassing doen in het door de Belastingdienst bepaalde bedrag? Geef dit dan aan ons door. Vanaf halverwege december kunnen we de aanslagen aanpassen in onze systemen.

 

Aandachtspunt 6: Planning jaarrekeningen en aangiftes
We zijn op dit moment druk bezig met de planning rondom het aanmaken van alle jaarrekeningen en aangiftes voor 2023. Wanneer je de stukken voor jouw bedrijf voor een bepaalde tijd gereed wilt hebben, verzoeken we je ons dit tijdig te laten weten. Zo houden we er rekening mee bij de planning.

 

Meer eindejaarstips of aandachtspunten?

Wil je weten waar je zo aan het einde van het jaar nog meer op moet letten als ondernemer? Dan hebben we verschillende blogs geschreven per TvdW dienst. Zo zetten we nuttige tips voor zzp, mkb, administratieve begeleiding, fiscale begeleiding, loonadministratie én startende ondernemers op een rij.

 

Of wil je nog meer handige aandachtspunten over jij je jaarrekening optimaal kunt voorbereiden voor je boekhouder óf deze zelf af kunt werken? Vraag dan ons gratis e-book Voorbereiden Jaarrekening 2023/2024 aan! Dat doe je eenvoudig via deze pagina. Laat hier je naam en e-mailadres achter en download vervolgens vrijblijvend het e-book.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×