• Uitkering oudere werklozen verlengd, internetconsultatie live
  • Uitkering oudere werklozen verlengd, internetconsultatie live
  • Uitkering oudere werklozen verlengd, internetconsultatie live
TvdW
18-07-2023

Als zestigplusser is het vaak lastig om een nieuwe baan te vinden wanneer je werkloos of zelfs deels arbeidsongeschikt raakt. Daarom is er speciaal voor deze doelgroep een uitkering in het leven geroepen: de Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW). Hoewel deze regeling in eerste instantie zou verdwijnen, heeft de overheid nu besloten dat ouderen nog vier jaar langer gebruik kunnen maken van deze uitkering om deze groep te verzekeren van een inkomen. Om dit mogelijk te maken, moet de overheid een wet binnen de IOW aangepassen. Over deze wijziging mag iedereen online meepraten middels een internetconsultatie, die vorige week is gelanceerd.

 

IOW: voorwaarden voor recht op uitkering oudere werklozen

Een IOW-uitkering wordt beschikbaar gesteld voor alle werkzoekenden van 60 jaar en 4 maanden of ouder. Daarnaast moeten zij ook een WW- of een WGA-uitkering ontvangen. Deze oudere doelgroep is steeds minder vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben zij ook een grotere moeite met het vinden van een nieuwe baan nadat zij hun eerdere baan verliezen. Hoe dichter de pensioenleeftijd in beeld komt, hoe groter dit probleem wordt. Om toch te stimuleren dat een nieuwe baan gezocht wordt én een vast inkomen te garanderen, is er de IOW in het leven geroepen.

 

Lees ook: Wet Toekomst Pensioenen: alles over deze nieuwe wet

 

Waarom uitkering voor oudere werklozen verlengen?

De verantwoordelijke minister, Van Gennip, vond het belangrijk deze maatregel nog een tijdje te verlengen. Het is namelijk onderdeel van een groter plan om de positie van senioren op de arbeidsmarkt verder te verstevigen. Als de IOW weg zou vallen, gaat deze groep kort voor hun pensioen financieel hard achteruit. Ze moeten hiervoor waarschijnlijk al eerder hun (pensioen)reserves aanspreken. Officieel zou de instroom in de IOW stoppen per 1 januari volgend jaar, maar dat is nu dus met vier jaar verlengd.

Op die manier blijft de IOW dus langer beschikbaar en is het voor ouderen gemakkelijker sterk te blijven staan in de arbeidsmarkt. De uitkering, die overigens geen voorwaarden wat betreft het inkomen van een partner of het totale vermogen kent, blijft zo breed beschikbaar.

 

Internetconsultatie: meepraten over wijzigingen uitkering oudere werklozen

Tot en met 21 augustus 2023 mag iedereen meepraten over het wetsvoorstel. Dat kan via een speciale website voor internetconsultaties met de overheid: internetconsultatie.nl. De overheid gaat na de sluitingsdatum met nuttige feedback aan de slag en zal, wanneer de wet is aangepast, wijzigingen ook op deze site publiceren. Zo krijgt iedereen de kans om hun mening over deze wet te geven.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×