• Update over aanpassingen box 3
  • Update over aanpassingen box 3
  • Update over aanpassingen box 3
Tvdw
06-05-2024

De Eerste en Tweede Kamer hebben van Staatssecretaris Van Rij een update gehad over de toekomst van het Box 3-stelsel. In deze brief sprak Van Rij over alle voorbereidingen die nodig zijn voor het arrest van de Hoge Raad, die de aanpassingen binnen het Box 3-stelsel gaan behandelen. De Hoge Raad verwacht in augustus en september van 2024 de uitspraak over werkelijk rendement binnen deze box te kunnen delen. Meer over de voortgang van alle aanpassingen binnen Box 3 lees je in deze blog.

 

Waarom arrest over aanpassingen Box 3?

In het arrest van de Hoge Raad gaan experts kijken nar de vraag of de aanpassingen binnen Box 3 in lijn zijn met het Kerstarrest. In dit arrest bleek namelijk dat de toen voorgestelde aanpassingen in strijd waren met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Om die schendingen op te lossen, zijn aanpassingen nodig.

 

Zo kijkt de Hoge Raad bijvoorbeeld of de belasting in Box 3 geheven moet worden over het werkelijke rendement. Het werkelijk rendement zijn alle ‘directe rendementen’, zoals opbrengsten uit rente, huur of dividend. Je mag alle kosten die je voor deze rendementen gemaakt hebt wel aftrekken.

 

Lees ook: Internetconsultatie Box 3: technische verbeteringen voorgesteld 

 

Gevolgen door aanpassingen in Box 3

Wanneer de Hoge Raad besluit belasting in Box 3 voortaan wel berekend zal worden over het werkelijk rendement, moeten burgers dit voortaan aan kunnen geven in hun aangifte. Hiervoor werkt de Belastingdienst aan een formulier, waarin burgers hun beleggingen, crypto, huur- of vakantiewoningen in op kunnen geven.

 

Dit formulier, met de naam ‘Opgaaf werkelijk rendement’, laat nog wel even op zich wachten. Na het arrest van de Hoge Raad moet eerst de politiek nog beslissen. Vervolgens moet de Belastingdienst het formulier ook nog invoeren.

 

Aangiften Inkomstenbelasting in wachtkamer

Doordat de Belastingdienst in afwachting is over de uitspraak rondom de aanpassingen in Box 3, staan een hoop Aangiften Inkomstenbelasting in de wacht. Dat is het geval wanneer de inkomsten in Box 3 meer soorten inkomen bevatten dan alleen spaargeld. Voor 2021 en 2022 staan nog een hoop definitieve aanslagen in de wachtkamer. Maar: voor 2021 vervallen de aangiften – in totaal 55.000 – bijna. Daarom maakt het programma ‘Herstel Box 3’ nu een plan van aanpak wat te doen. Voor alle Aangiftes Inkomstenbelasting 2023 legt de Belastingdienst, net als in 2021 en 2022, wel een voorlopige aanslag op.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×