• Uitkeringen oudere werklozen verlengd: ministerraad akkoord
  • Uitkeringen oudere werklozen verlengd: ministerraad akkoord
  • Uitkeringen oudere werklozen verlengd: ministerraad akkoord
Tvdw
04-03-2024

Als zestigplusser is het vaak lastiger om aan een nieuwe baan te komen. Daarom heeft de Overheid een speciaal vangnet met uitkeringen voor oudere werklozen opnieuw verlengd. De Wet Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW) is namelijk met 4 jaar verlengd door de ministerraad. Eerder was hier een internetconsultatie voor ingericht. Verantwoordelijk minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat het voorstel overhandigen aan de Tweede Kamer. 

 

Waarom zijn uitkeringen voor oudere werklozen nodig? 

De doelgroep van zestigplussers die op zoek zijn naar een nieuwe baan heeft vaak moeite om deze baan ook daadwerkelijk te vinden. Om hen te ondersteunen in hun langere zoekproces, kunnen zij – vanaf een leeftijd van 60 jaar en 4 maanden – de zogeheten IOW-uitkering aanvragen. Deze uitkering dient als aanvulling zodra de WW- of WGA-uitkering volledig is verbruikt. Op die manier hoeven zij niet terug te vallen op de bijstand of hun spaargeld. 

 

Naast uitkeringen oudere werklozen ook betere arbeidspositie 

Minister Van Gennip kijkt niet alleen naar de verlening van de Wet Inkomensvoorziening Oudere Werklozen om oudere werkzoekenden te ondersteunen. Ze wil, samen met sociale partners, kijken om de arbeidspositie van deze doelgroep te verbeteren. Zo kunnen oudere werklozen sneller aan het werk, wat beter is voor henzelf én de samenleving als geheel. Bijkomend voordeel is dan natuurlijk dat ook minder tegoeden voor de IOW benodigd zijn. 

 

Ingang uitkeringen oudere werklozen met terugwerkende kracht 

Het voorstel is al wel door de Ministerraad, maar moet ook nog goedgekeurd worden door de Tweede én Eerste Kamer. Als zij akkoord zijn, gaat het voorstel met terugwerkende kracht nog in op 1 januari 2024. De verlenging van de Wet Inkomensvoorziening Oudere Werklozen is namelijk vorig jaar al aangekondigd. 

 

Ondanks het feit dat de verlenging van de uitkering voor oudere werklozen nog niet definitief is goedgekeurd, kunnen werkzoekenden uit de doelgroep de uitkering nog wél aanvragen. Loopt hun WW of WGA dus al eerder af, dan kunnen zij voorlopig nog aanspraak maken op de IOW-uitkering.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×