• WBSO aanvragen: belastingvoordeel voor R&D en onderzoek
  • WBSO aanvragen: belastingvoordeel voor R&D en onderzoek
  • WBSO aanvragen: belastingvoordeel voor R&D en onderzoek
TvdW
08-12-2023

Ga je binnenkort aan de slag met Research en Development (R&D)? Of ga je zelf technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met je bedrijf? Dan heb je recht op belastingvoordeel middels de WBSO: de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Hoe kun je de WBSO aanvragen en wat zijn de voorwaarden? We nemen je in deze blog mee naar alles wat jij moet weten over de WBSO!

 

Let op: WBSO op tijd aanvragen!

Denk je recht te hebben op WBSO voor 2024? Wees er dan snel bij: de deadline voor het aanvragen van WBSO is al op 20 december 2023. Je vraagt het belastingvoordeel dan aan voor het gehele jaar.

Waar je dit precies kunt doen en wat je hiervoor nodig hebt, vertellen we je verderop in deze blog.

 

WBSO helpt bij speur- en ontwikkelingswerk

De WBSO is in het level geroepen om kosten voor speur- en ontwikkelingswerk flink te drukken. Met dit soort werken kunnen bedrijven bijdragen aan de kennis en kunde van de Nederlandse economie, vandaar dat dit soort initiatieven vanuit de overheid gesteund worden. Jaarlijks worden 20.000 bedrijven ondersteund met belastingvoordeel via de WBSO.

 

Lees ook: Eindejaarstips voor loonadministratie

 

Parameters voor WBSO aanvragen op een rijtje

Voor de WBSO gelden verschillende bedragen en percentages. Die zijn onderverdeeld in twee schijven. De grens van de eerste schijf is vastgesteld op 350.000 euro aan S&O-grondslag. Alles boven dit bedrag valt automatisch in de tweede schijf.

Binnen de eerste schijf geldt een standaard tarief van 32 procent in 2024. Ben je een startende ondernemer? Dan mag je een tarief van maar liefst 40 procent hanteren. In de tweede schijf, dus voor S&O-kosten boven de 350.000 euro, geldt een tarief van 16 procent.

 

Wanneer heb je recht op WBSO?

Er zijn meerdere voorwaarden waar je aan moet voldoen om WBSO te mogen aanvragen. De belangrijkste vijf zetten we hier voor je op een rijtje.

  1. Je (bedrijf) gaat zelf een nieuwe programmatuur of een (tastbaar) product(ieproces) ontwikkelen óf doet technisch-wetenschappelijk onderzoek;
  2. Het project wordt binnen de Europese Unie uitgevoerd;
  3. Alle werkzaamheden zijn vooraf planmatig uitgewerkt, bijvoorbeeld in opeenvolgende projectfases;
  4. Het bedrijf betaalt loonbelasting en/of inkomstenbelasting;
  5. Je vraagt WBSO aan voor toekomstige S&O-projecten (die dus vanaf 2024 plaatsvinden).

Daarnaast zijn er extra voorwaarden, bijvoorbeeld wanneer je zelfstandig ondernemer, een starter of een ondernemer met personeel bent. Alle extra voorwaarden voor deze specifieke ondernemingen zijn te vinden op de website van de RvO.

 

Lees ook: Eindejaarstips voor MKB

 

Zo bereid je je WBSO aanvraag voor

Je kunt WBSO aanvragen via eHerkenning. Hiervoor heb je niveau 3 met een machtiging voor RVO-diensten nodig. Zorg dus dat dit in orde is. De aanvraag duurt, afhankelijk hoe duidelijk het onderzoek al staat, tussen de 1 en 4 uur.

Tijdens de aanvraag worden een aantal vragen over je ontwikkeling gesteld. Dit zijn vragen als:

  • Wat ga je precies ontwikkelen?
  • Waarom is datgene dat je gaat ontwikkelen technisch vernieuwend?
  • Tegen welke problemen verwacht je aan te lopen tijdens het ontwikkelingsproces en hoe verwacht je dit op te lossen?

Daarnaast moet je ook basiszaken over je bedrijf, zoals de bedrijfsnaam en het aantal medewerkers, en basiszaken over het project, zoals de looptijd, delen. Als je geen ontwikkelingsproject maar een technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoert, kun je de onderzoeksopzet omschrijven.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×